Životabudiče

26.05.2011 00:54

- Citrónik, jabĺčko -
(7 rokov + / cievky, chalani / zbúranie bariér, zblíženie, podpora tímu)
Postavíme deti do dvoch radov (min. 8 členné) najlepšie tesne vedľa seba na stoličky. Každé družstvo dostane jeden citrón. Prvý v rade si prichtí citrón bradou o hruď alebo kľúčnu kosť. Úlohou tímu je bez pomoci rúk a nôh (bez dotyku o zem) a bez pohnutia z miesta preneisť citrón na druhý konic družstva až k poslednému hráčovi. Ak citrón niekomu počas premeistňovania padne na zem, musí družstvo začať odznova. Vyhráva družstvo, ktoré dopraví svoj citrón na konic svojho družstva bez pádu najskôr.

- Som chameleón a mám artritídu -
(6 rokov + / dievky, chalani / kľudná vyblbovačka)
Všetci si dadnú do klubu a každý dostane jednu zápalku, z ktorej si odstráni s nechtom sírovu hlavičku tak, aby zápalku neskrátil. Potom každý v kruhu pošepky povie svojmu susedovi po pravej strane nejaké jedno zviera (napr. chameleón). Každý si musí zapamätať aké zviera mu jeho sused povedal. Potom s každý otočí k susedovi po ľavej strane a pošepká mu akúkoľvek chorobu (napr. chrípku). Každý bez toho aby to nahlas prezradil si musí zapamätať aké onemocnenie alebo chorobu mu jeho sused povedal. Potom si všetci hráči v kruhu musia dať opatrne zápalku do úst a zaprieť ju medzi predné horné a dolné zuby - vertikálne. :-)
Potom postupne každý hráč musí zo zápalkou medzi zubami nahlas oznámiť aké je zviera a akú má chorobu. Musí to povdať celou vetou - napr. "Som chameleón a a mám artritídu." Opakuje sa to až kým ostatní nezopakujú presne čo hovorí.

- Améby v rôznych variantách - 
(aj malé deti / dievky, chalani / originálny spôsob pohybu, lámanie ľadov)
Deti tvoria malé skupinky. Deti takejto skupinky sa držia za ruky, pričom by sa dieťa malo dotýkať čo možno najviac rúk. A potom začína súťaž priamo cez lúku alebo cez miestnosť. Pritom je možné vyskúšať vždy nové a nové taktiky, ako môže takáto "améba" čo najlepšie bežať. Postupne môžeme meniť a zadávať rôzne podmienky pohybu (držanie spoluhráčov za kotníky, obmedziť počet nôh na zemi, atď). 
- Zavádza to skupinku k prudkému behu, možno usporiadať "prechádzkz améb", pri ktorej sa má každá améba s čo možno najviac ostatnými amébami.
- Má tu ísť vždy o originálny druh pohybu, a nikdy nie o rýchlosť.
- Lepšie vonku.
- Možné od 8. detí.

- Nigérijský súboj -
(12 - 15 rokov / papierové čiapky, doštičky... / obratnosť, priame držanie tela)
Každý si na hlavu položí plochý predmet. Môže to byť štvorcová doštička alebo koláč odrezaný z hrubšieho kmeňa či plochý kameň - všetci by však mali mať rovnakú vec, približne rovnako veľkú. Potom začne boj pod heslom "všetci proti všetkým". Ako pri všetkých odporoch je dovolené všetko okrem surovosti, bolestivých a nebezpečných chmatov. Každý hráč manérvuje tak, aby jeho súperi čo najskôr stratili doštičku a sám si ju uchoval na hlave. Podľa pravidel si doštičku nikto nesmie pridržovať rukami, je dokonca prísne zakázané na ňu vôbec siahnuť. kto toto pravidlo poruší je okamžite diskvalifikovaný. Kto zostane sám na bojisku s doštičkou na temene, víťazí.

- Naraz sadnúť - bez očí, bez rozprávania -
(od 10 rokov / bez pomôcok / spolupráca, neverbálna komunikácia).
Všetci - celá skupina, čím väčšia tým je to ťažšie - musí bez akýchkoľvek slov a zvukov určiť si spomedzi seba jedného vodcu. To je prvá úloha. Druhou úlohou je: - naraz prejsť určenú trasu (10m) pomaličky sa otočiť, vrátiť sa a sadnúť si na zem. Je nevyhnutné, ak to má splniť účel aby jeden z vedúcich dával pozor, či naozaj úplne všetko robia súčasne - naraz a pomaly. Úlohu skupina opakuje do vtedy, kým sa im ju nepdoarí splniť.
- Veľmi fajn na uvoľnenie atmosféry, dosiahnutie sústredenosti celej skupiny a zapojenie všetkých, príp. rozohriatie pred zložitejšou, náročnejšou hrou na kooperáciu.

- Tieňová naháňačka - 
(4 roky + / dievky, chalani / len keď je slnko / obratnosť, postreh)
Hrá sa ako klasická naháňačka len ten čo naháňa sa pri podaní štafety nedotýka spoluhráča, ale stačí keď skočí n jeho tieň. Môže sa to hrať aj v menšej meistnosti.

- Tanec koní - 
(od 10 rokov / dievky, chalani / pomôcka: kazeťák a rýchla hudba / spolupráca, šikovnosť, obratnosť, vyblbovačka)
Ideálne je ak túto hru hrajú aj vedúci a ešte ideálnejšie ak je počet chalanov a dievčat 1:1. Každý chlapec má za úlohu zobrať !na koňa" jedno z dievčat. Pustíme muziku a všetci koníci aj so svojimi jazdcami sa snažia čo najviac tancovať. Vždy, keď prerušíme hudbu tichom musia všetci jazdci zmeniť koníka bez toho aby sa dotkli zeme alebo aby použili nábytok ako oporu. po výmene hudba pokračuje a intervaly medzi hudbou a tichom môžeme zhustiť aby sa hráči trošku zapotili. Treba dávať pozor aby vždy pri výmene naozaj každý jazdec presedlal na svojho koňa. Naozaj sa spotíte :-)

- Obrať súpera -
(8 rokov + / chalani / dvaja / obratnosť, sila)
Prvý leží na chrbte, druhý sa ho pokúša prevaliť na brucho. Rozhodca stopuje čas. po krátkom oddychu si obaja bojovníci vymenai úlohu. Kto svojho súpera obráti rýchlejšie, víťazí.

- 4 ruky, 5 nôh - 
Túto aktivitu určite všetci dobre poznáte. Zadávate ju min, dvom tímom naraz, ktoré súťažia o rýchlosť, ktorými končatinami sa môžu dotýkať zeme a musia tak vydržať aspoň 3 sekundy. Napr. "6 rúk a dve nohy".

- Rytiersky boj - 
(5 rokov + /chalani, baby / rýchlosť, postreh, držanie tela)
Každý hráč si pripraví z papiera čiapku a zrolovaním A4 si vytvorí svoj meč. Hrať sa môže turnajovo vo dvojiciach až do finále a výťaza alebo ako vyblbovačka každý proti každému a všetci naraz. Kto ostane posledný s čiapkou na hlave vyhráva. Čiapky si jráči môžu zhadzovať len mečmi, nesmú sa seba navzájom chtať ani dotýkať. Na hru je dobré ohraničiť nie príliš veľký priestor / môže byť aj miestnosť).