Relax na kúpalisku, alebo tábor Hrabovka 2012

06.08.2012 15:02

BRATISLAVA, BOJNICE – Určite si ešte pamätáte na to, ako sme na minuloročnom tábore hľadali poklad starého včelára. Tento rok sme v hľadaní pokladu opäť pokračovali. Všetko to začalo v sobotu 28. júla 2012 keď sme sa krátko pred poludním zhromaždili pred budovou ubytovne Fortuna. Tam sa totiž začínala naša cesta do rekreačného zariadenia Hrabovka, kde sme mali s deťmi stráviť týždeň plný neopakovateľných zážitkov v prírode.

Ani sme sa nenazdali a na parkovisku sa objavil malý autobus určený výhradne pre účastníkov tábora, ktorý nám zabezpečil sponzor Andrej Boháč. Po naložení našej batožiny a nastúpení všetkých účastníkov sme sa vydali na nevšednú jazdu do Bojníc. V autobuse vládla príjemná atmosféra. Niektorí oddychovali a iní využili čas na hranie rôznych kartových hier.

O tretej popoludní sme konečne dorazili do cieľa – na parkovisko Hrabovka. Správca zariadenia pán Šorman nám ukázal naše chatky a my sme sa pustili do vybaľovania našich vecí. Následne sme sa presunuli do spoločenskej miestnosti, kde sa konalo slávnostné otvorenie tábora. Spísali sme si táborové pravidlá, vysvetlili spôsob bodovania a zadali si úlohy na večer.  No keďže na večeru bol ešte čas, pustili sme sa do voľnčasových aktivít. Chalani si zahrali karty, človeče nezlob se!, púšťali si hudbu a dievčatá si pod vedením Janky skrášlili svoje nechty.

Na večeru sme sa presunuli lesnou cestičkou do Campu Bojnice, kde sme mali zabezpečené stravovanie počas celého tábora. Po večeri nás prišla pozrieť naša Milka Bezáková, ktorá nám okrem vecí do tábora priniesla našim deťom aj niekoľko hrejivých slov. Večer  pokračoval voľným programom v štýle kartových hier, spoločenskej hry človeče nezlob se!, či kalčeta.

V noci sa nad našim územím prehrnula búrka a tak sme nedeľný deň strávili na Hrabovke. Najprv prebehlo tradičné bodovanie izieb a potom sa začali rôzne skupinové aktivity pod vedením Janky. Počas dňa si však deti zahrali aj spoločenskú hru activity, hádzali frisbee, či hrali populárny badminton, volejbal alebo futbal.

Popoludní prišiel čas na hľadanie táborového pokladu, ktorý nachystala Janka a Zuzka. K tomu sa deti dostali po splnení rôznych zaujímavých úloh ako kreslenie postavy a orientácia v teréne so zaviazanými očami, hádanky.

Po večeri sme spoločne oslávili Katkine 9. narodeniny, po ktorých prišiel na rad dlho očakávaný Kalčetový turnaj, ktorý deťom pripravili Viktor a Pali, v ktorom si zahrali chalani i dievčatá. Víťazi oboch kategórii sa potom stretli vo veľkolepom finále, ktoré nakoniec vyhrali baby.

Prišiel pondelok a s ním aj ďalší deň plný neopakovateľných zážitkov. Po bodovaní izieb, zhodnotení predošlého dňa a rannom energizeri sme si s deťmi zahrali Kráľovstvo.

Po dobrom obede sme sa s deťmi presunuli lesnou cestou – žltá TZT až do mesta Bojnice, kde sme navštívili známe termálne kúpalisko Čajka. Menšie deti sa dosýta vybláznili v malom bazéne s Lindou, väčšie deti si zaplávali v plaveckom bazéne, kde sa učili skákať šípky a dali si preteky v plávaní v štýloch: kraula, prsia a znak s dobrovoľníkmi Zuzkou a Vikorm a zrelaxovali sa v relaxačnom bazéne. Najväčší úspech mal asi točiaci kruh, v ktorom sa deti poriadne vybláznili. A komu sa nechcelo ísť do vody, mohol si zahrať karty, či badminton.

Po večeri nasledoval ďalší Kalčetový turnaj v podaní zmiešaných dvojíc a voľný program.

Utorkové dopoludnie sa opäť nieslo v znamení voľného programu a hrania badmintonu, volejbalu a rôznych spoločenských hier a baby sa nám opäť skrášľovali maľovaním a lakovaním nechtov nech sú ešte krajšie. Po obede sme sa opäť presunuli do Bojníc. Tento raz však našim cieľom nebolo kúpalisko, ale mesto ako také. Vďaka naším skvelým chlapcom Karolovi, Rišovi, Timovi a Alikovi sme mali cestu kratšiu, lebo našli skratku. Pozreli sme si park pri Bojnickom zámku, centrum mesta a pochutnali si na chutnej šofokole a samozrejme nemohli chýbať ani nakúpi sladkosti a suvenírov.

Večer sa niesol v znamení skúšky odvahy, ktoru nam pripravil Viktor a pozostávala z dvoch stanovíšť. Deti sa museli dostať do lesa na chatkami, podpísať sa na prvom stanovišti a pokračovať v ceste ďalej na druhé stanovište, kde ich už čakal Pali, ktorému sa tak isto museli podpísať na papier. Kto zdolal obe stanovištia, spravil skúšku odvahy. Skúška odvahy dopadla výborné, lebo mi máme odvážne deti, ktoré sa len tak niečo neboja a veľký obdiv patril nášmu Lulovi, ktorý prekonal strach a tiež sa zúčastnil tejto aktivity.

Streda sa opäť niesla v znamení kúpaliska, plávania a vyhrievania sa na slniečku. Opäť sme totiž navštívili kúpalisko Čajka, pred ktorým nás už čakala naša Lenka, ktorá prišla vystriedať Janku. Tá musela totiž z pracovných dôvodov náš tábor predčasne opustiť. Vonku bolo veľmi horúco a tak nám vodné osvieženie padlo vhod. Zuzka opäť učila Sabinku základom plávania a deti si okrem bláznenia v bazéne zahrali aj karty, či badminton.

Po večeri prišiel na rad turnaj v stolnom futbale jednotlivcov pod vedením Paliho a scrabble pod vedením Viktora.

Štvrtok bolo opäť veľmi horúco. A tak sme sa počas dopoludnia s deťmi zahrali hru s názvom Medvede, ktoru pre deti vymyslela Lenka.V areáli Hrabovky bolo rozmiestnených 5 stanovíšť, na ktorých mohla každá skupina získať jedno slovo. Museli si však dávať pozor na to, aby ich pri tom nechytil vedúci. V takom prípade si totiž museli ísť dobyť život. Skupina, ktorá ako prvá získala všetky slová, správne poskladala táborové motto vyhrala. Natália, Piťuka, Vaneska, Lulo, Samko vyhrali tuto aktivitu, lebo boli najrýchlejší.

Popoludní sa väčšina z nás opäť presunula na termálne kúpalisko, aby sa naposledy vybláznili vo vode – v malom, plaveckom i relaxačnom bazéne. Sabinka samozrejme nechýbala, keďže sa stále chcela zlepšovať v plávaní a darilo sa jej to!

Po večeri sme si na chvíľku zahrali badminton a potom už prišla na rad očakávaná opekačka. Špekáčky, slaninka, kečup, horčica, chleba i zelenina. To všetko rozvoniavalo areálom Hrabovky. Okolo polnoci prišla na rad nočná hra pod vedením Viktora, Paliho, Jarisa, Lindy a Lenky, bez ktorej by nebol tábor tým pravým  táborom. Deti museli zdolať 5 stanovíšť, na ktorých plnili rôzne úlohy ako lezenie cez pavúčiu sieť, robenie šnúry zo šiat, hádanka, fúrik a pitie nápoja, či lezenie na spôsob kraba. Deti boli rozdelené do dvoch družstiev a na jednotlivé stanovištia sa presúvali podľa pokynov na papieri. A keďže jednotlivé stanovištia boli rozmiestnené po celom areáli, k ich lokalizácii slúžila mapka vylepená na dverách do spoločenskej miestnosti. Hlavným víťazom sa salo družstvo chalanov : Karol, Rišo, Alik a Timo, ktorí sa tomu veľmi tešili.

Mohlo by sa zdať, že po skončení nočnej hry išli deti na svoje chatky, ale opak je pravdou. Vyvrcholením dňa bola totiž hra Lavička, ktorej pravidlá však nemôžeme prezradiť.

V piatok dopoludnia sme sa s deťmi vybrali na neďaleký majer, kde sme mali dohodnutú jazdu na koňoch. Tú využili nie len deti, ale aj naši dobrovoľníci konkrétne Lenka, Viktor a Jaris.

Po návrate na chatky nasledoval voľný program v znamení rôznych spoločenských i kartových hier, posledného bodovania izieb, vypisovania diplomov a príprava cien.

Po dobrom obede v podaní vyprážaného syra so zemiakmi a tatárskou omáčkou sme si všetci pochutili na nanukoch a chutnej kofole. Piatkovú siestu sme využili aj na aktivitku s názvom Kufor, v rámci ktorého sme si navzájom napísali pozitívne spätné väzby.

Krátko pred štvrtou hodinou popoludní sa Pali s Lindou a so skupinkou 8 detí vybrali do Bojnickej ZOO, kde ich zaujali nie len opice a medvede, ale aj kengury a slony.

Po poslednej táborovej večeri Zuzka pripravila pre baby súťaž  kráľovnej krásy. Dievčatá sa mali možnosť predviesť v originálnom oblečení aj v speve a aj tanci. Víťazkou súťaže sa napokon stala Dominika, ktorá porotu zaujala známou pesničkou Horehronie. Druhé miesto obsadila Kika a tretie miesto Sabinka. Veľmi tesne za víťazkami skončila Veronika a Katka, ktoré si tiež odniesli ceny. Porota tvorili Zuzka a Natália a moderátorkou podujatia bola šarmantná moderátorka Linda. Chalani, medzi tým ako dievčatá predvádzali svoje prednosti v súťaži Miss, hrali s Viktorom ich obľúbenú hru Scrabble.

Po spoznaní tohoročnej kráľovnej krásy nasledovalo slávnostné vyhodnotenie tábora. Všetci boli ocenení ale absolútne víťazstvo za celotýždňové bodovanie mohli získať iba dve deti a to jeden chlapec a jedno dievča. Výhru si odniesol Karol z počtom bodov 28 a Veronika s počtom bodov 33. Za excelentne správanie si zvlaž cenu odniesla Simonka.

Sobota bola časom lúčenia a odchodu do Bratislavy. Po raňajkách si deti dobalili to čo si nestihli pobaliť predošlý večer a o desiatej hodine sme sa s vecami presunuli na parkovisko Hrabovka, kde pre nás o pol hodinu neskôr prišli tri 9 miestne automobily značky Mercedes-Benz. Po naložení batožiny a nastúpení všetkých účastníkov tábora sme sa vydali na spiatočnú cestu na Fortunu. Cestou sme sa zastavili na parkovisku Červeník, kde sa deti najedli a pokračovali sme v ceste do ubytovne Fortuna.

Krátko pred pol druhou sme dorazili na parkovisko pred ubytovňu Fortuna, kde nás už čakali rodičia našich ratolestí. Po vyložení všetkých vecí nasledovalo ešte krátke rozlúčenie, po ktorom sa všetci pobrali do svojich domovov.

Tohoročného tábora v rekreačnej oblasti Hrabovka sa zúčastnilo 18 detí a 7 nebojácnych dobrovoľníkov. Za realizáciu tábora treba poďakovať  Úsmev ako dar Evke Bodnárovej, Milke Bezákovej a Zuzke Okálovej a za Fun Club Fortuna dobrovoľníkom Zuzane Spiessovej, Viktorovi Agocsovi, Palovi Hrabovskému, Linde Forraiovej, Lenke Lacovej, Janke Markovej a Jaroslavovi Filovi. Špeciálne poďakovanie patrí Andrejovi Boháčovi za zabezpečenie a sponzorovanie dopravy do tábora aj spať, správcovi autocampingu Bojnice pánovi Miroslavovi Šormanovi za poskytnutie ubytovania, kúpalisku Čajka pánovi Hagarovi a ZOO Bojnice konkrétne pani Vlaste Hopkovej za umožnenie bezplatného vstupu, spoločnosti DELL Slovensko, ako aj všetkým Vám, ktorí pravidelne podporujete naše aktivity pre deti a mládež. Ak ste tak náhodou ešte neurobili, môžete tak urobiť kedykoľvek počas roka zaslaním darcovskej SMS správy v tvare DMS USMEV na číslo 877 v sume 1,- Euro.

Viac fotiek z nášho tábora nájdete TU.

Text: Jaroslav Filo
Foto: Dobrovoľníci Fun Club Fortuna