Zákon o dobrovoľníctve zaradený do verejného pripomienkového konania

08.05.2011 12:32

V súlade s Plánom legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky pripravilo ministerstvo vnútra v spolupráci so zástupcami mimovládnych neziskových organizácií návrh zákona o dobrovoľníctve.

V súčasnosti dobrovoľníctvo nie je upravené v právnom poriadku Slovenskej republiky, čo v praxi spôsobuje výrazné problémy, ktoré brzdia túto významnú pozitívnu aktivitu človeka voči iným osobám a voči celej spoločnosti.

Dôležitú úlohu pri tvorbe návrhu zákona zohrala aj Európska únia, ktorá vyhlásila rok 2011 za európsky rok dobrovoľníctva.

Predložený návrh zákona upravuje právne postavenie dobrovoľníka a právne vzťahy pri poskytovaní služieb a dobrovoľníckej činnosti dobrovoľníkom. Definuje dobrovoľníka ako fyzickú osobu, ktorá na základe svojho slobodného rozhodnutia vo svojom voľnom čase bez nároku na odmenu poskytuje inej osobe dobrovoľnícku službu. Súčasne návrh zákona taxatívne vymedzuje, čo sa nepovažuje za dobrovoľnícku činnosť. Upravuje sa právne postavenie vysielajúcej organizácie a jej povinnosti vo vzťahu k dobrovoľníkovi. Návrh zákona ustanovuje prijímateľa dobrovoľníckej činnosti, ktorý vyberá, spravidla eviduje a pripravuje dobrovoľníkov na výkon dobrovoľníckej činnosti a uzatvára s nimi zmluvu, ak ju dobrovoľník neuzatvoril s vysielajúcou organizáciou. Zmluva o dobrovoľníckej činnosti môže mať formu ústnej dohody, alebo písomnú formu, pričom návrh zákona ustanovuje povinnosť uzavretia zmluvy v písomnej forme ak je dobrovoľníkom osoba mladšia ako 18 rokov alebo ak ide o dobrovoľnícku činnosť poskytovanú v cudzine.

Navrhovaná právna úprava nebude mať dopad na štátny rozpočet, rozpočty obcí alebo rozpočty vyšších územných celkov a nezakladá nároky na pracovné sily a organizačné zabezpečenie. Materiál nemá finančný, ekonomický, enviromentálny vplyv ani vplyv na zamestnanosť, podnikateľské prostredie a informatizáciu spoločnosti.

Návrh zákona bol predmetom predbežného pripomienkového konania, v rámci ktorého povinné rezorty ministerstvo financií, ministerstvo hospodárstva, ministerstvo životného prostredia a ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny zaujali k návrhu pozitívne stanovisko. Požiadavka Ministerstva financií SR o tom, že prípadné nároky pri realizácii zákona budú uhrádzané v rámci ich rozpočtov bola zapracovaná v doložke vplyvov v časti poznámka.

Návrh zákona bol predmetom verejnej diskusie. Centrálny portál pre neziskový sektor poskytne všetky pripomienky splnomocnencovi vlády Filipovi Vagačovi aby ich uplatnil v pripomienkovom konaní. O celom procese Vás bude denne informovať portál www.1snsc.sk.

Svoje pripomienky môžete stále posielať na adresu andrejkovic@1snsc.sk.

Na stiahnutie:

zákon o dobrovoľníctve v znení, v ktorom je predkladaný na pripomienkové konanie
dôvodová správa

Termín ukončenia pripomienkového konania: 18. mája 2011 

Zdroj: 1.SNSC, C.A.R.D.O.