Pripomíname si: Prvé výročie nášho webu

31.05.2011 09:54

V piatok 27. mája 2011 naša webstránka oslávila prvé výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti vám ponúkame malé ohliadnutie za históriou projektu.

Všetko to začalo začiatkom mája minulého roku kedy začali prvé úvahy o založení klubového e-mailu. V pondelok 24. mája prišli naši dobrovoľníci s návrhom vlastnej webstránky. Táto myšlienka nabrala rýchly spád. Už na druhý deň náš anjel Pali Hrabovský vypracoval štruktúru nového webu. Zároveň sa založil skúšobný web na ktorom sa odskúšal výber grafiky a obsahovej štruktúry webu. Pôvodne sa o názvoch klubového webu a e-mailu malo hlasovať na proade, avšak pre komplikovanosť s hľadaním voľných názvov pre založenie e-mailu na G-Maili sa nakoniec od toho opustilo a ešte v ten istý deň bol založený klubový e-mail a následne aj klubový web.

Na ďalší deň, v stredu 26. mája, sa naplno rozbehli práce na spustení webu. Na novom webe sa začali postupne objavovvať prvé rubriky a podrubriky, zmenil sa grafický vizuál webu. Večer sa zároveň na našom webe objavilo aj naše oficálne logo, ktorého autorom je Pali Hrabovský. Zároveň sme na webe po obsahovej stránke spustili rubriku Kontakty.

Za oficálne spustenie nášho webu môžeme považovať štvrtok 27. mája. V tedy sme totiž slávnostne predstavili našu novú webstránku. Okrem drobných grafických úprav sa sekcia Kontakty doplnila o mapky s lokalizáciou nášho nízkoprahu a Spoločnosti Úsmev ako dar, pozvánkou na akciu Medzinárodný deň detí v OC sa Polus sme spustili rubriku Oznamy a do rubriky Úvod (dnes Dobrovoľníctvo) sme pridali základné pojmy súvysiace s dobrovoľníctvom.

Práce na spustení jednotlivých rubrík a podrubrik rýchlo napredovali. Ako prvé sme upravili úvodnú stránku nášho webu (29. mája) a o deň neskôr aj sekcia O nás - Anjelsky program, kde boli pridané krátke reportáže z našich doterajšách akcií. Náš web sa tak začal postupne dopĺňať o zaujímavé články. Na webe sa objavili prvé videá - Dobrovoľníctvo očami OZ C.A.R.D.O. a prezentácia našej činnosti. V sekcií O nás boli po obsahovej stránke doplnené podrubriky Náš tím (1. júna) a O klube (7. júna).

Náš web je prioritne zameraný na prezentáciu našej nízkoprahovej činnosti. Môžete tu najsť informácie o nás a našej činnosti, reportáže z našich akcií, foto a videogalérie. Okrem toho však na webe nájdete aj užitočné informácie z oblasti dobrovoľníctva; ako vysvetlenie základných pojmov, Anjelsku smernicu a Etický kódex dobrovoľníkov Úsmevu ako dar, Princípy nízkoprahových programov, Desatoro asertívnych práv, Pravidlá pre účinnú spätnú väzbu, ako aj odkazy na literatúru venovanú problematike dobrovoľníctva. Aj vďaka tomu šírime ilozofiu nízkoprahovosti a rozvoj dobrovoľníctva na Slovensku.

Na záver tohto článku preto želám nášmu webu veľa úsepchov nie len v podobe ďalšách zaujímavých článkov, ale aj v podobe čoraz väčšieho počtu jeho návštevníkov. Zároveň touto cestou ďakujem všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú na prevádzke tohto webu.

Jaroslav Filo, šéfredaktor