Poslanci posunuli Zákon o dobrovoľníctve do 2. čítania

28.09.2011 15:42

Všeobecná právna úprava dobrovoľníctva v slovenskom právnom poriadku v súčasnosti neexistuje. Máme len čiastkové úpravy v osobitných zákonoch, čo v praxi spôsobuje výrazné problémy, ktoré túto pozitívnu aktivitu človeka voči iným osobám a spoločnosti brzdia. 

Vláda vo svojom programovom vyhlásení deklarovala úsilie rozvíjať spoluprácu orgánov verejnej správy s neziskovým sektorom a vytvoriť na to potrebný legislatívny rámec, aby sa neziskovky mohli efektívnejšie podieľať na uspokojovaní potrieb občanov. Pri tvorbe zákona o dobrovoľníctve sa prihliadalo na skúsenosti a poznatky z dobrovoľníckej činnosti v iných štátoch ako aj u zástupcov mimovládnych neziskových organizácií.  

Zákon o dobrovoľníctve by mal nadobudnúť účinnosť 1. decembra tohto roka, keďže EÚ vyhlásila rok 2011 za Rok dobrovoľníctva. 

Cieľom návrhu je odbúrať administratívne prekážky, ktoré by sťažovali výkon dobrovoľníckej činnosti a stransparentniť dobrovoľníctvo ako všeobecne uznávanú činnosť vykonávanú fyzickými osobami vo verejnoprospešnom záujme. 

Viac informácií nájdete na stránkach Ministerstva vnútra SR.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR