Ministerstvo vnútra SR pracuje na zákone o dobrovoľníctve

01.02.2011 15:54

Pred voľbami v júni 2010 C.A.R.D.O. požiadalo všetky politické strany o vyjadrenie sa k podpore rozvoja dobrovoľníctva na Slovensku, medzi iným aj k tvorbe zákona o dobrovoľníctve. Nová vláda zákon o dobrovoľníctve zaradila medzi svoje programové priority. Gestorom zákona o dobrovoľníctve sa stalo Ministerstvo vnútra SR.

Na podnet poslankyne KDH Jany ŽItňanskej pozval minister vnútra v októbri 2010 občianske združenie C.A.R.D.O. a ďalších predstaviteľov dobrovoľníckych organizácií na stretnutie k otázke vytvorenia zákona o dobrovoľníctva. Na tomto stretnutí sa vytvorila pracovná skupina k zákonu o dobrovoľníctve. Zároveň na ňom odznelo, že zákon o dobrovoľníctve môže byť schválený len s podmienkou, že nebude mať dopad na štátny rozpočet SR. C.A.R.D.O. si do pracovnej skupiny prizvalo členov a poradcov z rozvojových, environmentálnych a sociálnych organizácií. V prípade, že máte záujem stať sa poradcom pri príprave legislatívy, informujte čo najskôr toto občianske združenie. Počet poradcov je totiž obmedzený.obmedzený. 

Na otvorení Európskeho roka dobrovoľníctva 2011, ktoré sa konalo 3.decembra 2010 v Bratislave, štátny tajomník ministerstva vnútra, Maroš Žilinka, oznámil, že ministerstvo na zákone pracuje a má v úmysle predložiť návrh zákona v polovici roka 2011. Pracovná skupina k zákonu o dobrovoľníctve sa stretla po prvý raz 22. októbra 2010 a predstavili sa na nej požiadavky dobrovoľníckych organizácií. Na druhom stretnutí 27.januára.2011, prerokovala skupina prvý návrh zákona o dobrovoľníctve, ktorý pripravilo Ministerstvo vnútra SR. Diskusia trvala 5 hodín, pripomienky boli prednášané najmä od zástupcov neziskového sektora. Zástupcovia ministerstva predbežne oboznámili členov komisie o ďalšom postupe. V nasledujúcich dňoch návrh zákona upravia podľa pripomienok. Na medzirezortné pripomienkovanie bude zákon pripravený pravdepodobne v období apríla 2011. C.A.R.D.O. bude o pripomienkovaní zákona verejnosť včas informovať. Základné požiadavky, ktoré občianske združenie pripravilo, nájdete TU.

Zdroj: OZ C.A.R.D.O.
Spracoval: Jaroslav Filo