Divadelná verzia Princezny sa teší veľkému záujmu divákov

30.05.2010 16:57

Budem tu s vami, nekonečne dlhý čas. Dlaňami mami, hľadiť vás chcem zas a zas... To sú slová jednej z nájznámejších pesničiek kultového televízneho muzikálu Neberte nám princeznú! z roku 1980. Dielo Alty Vášovej (libreto), Deža Ursinyho (hudba) a Jána Štrassera (texty piesní) vzniklo pred 30 rokmi a vyrástlo na ňom niekoľko generácií mladých ľudí a ich rodičov. Piesne ako Dieťa z dobrej rodiny, Šaty či Tri slová v podaní Mariky Gombitovej a Mira Žbirku sa dodnes krútia v CD prehrávačoch a discmanoch.

Hoci divadelná verzia tohto muzikálu pod vedením známeho režiséra Jána Ďurovčíka vznikla v inom spoločenskom období, kvalitu muzikálu to nejako neovplyvnilo. Tento muzikál má totiž divákom čo ponúknuť aj v dnešnej dobe. Veď konflikt medzi deťmi a rodičmi o vzájomnom porozumení a hľadaní lásky, poznanie že kto chce lásku dostať, musí ju aj z čistého srdca dať a myšlienka, že ústavná starostlivosť v akej koľvek forme nemôže nikdy nahradiť skutočnú rodinu sú aktuálne v každom čase.

Tento muzikál hrajú na Novej scéne od roku 2006 a neustále si ho príde pozrieť veľké množstvo ľudí. Nejeden divák po ňom odchádza s dojatím a slzami v očiach. Herci a speváci tohto muzikálu ako Mirka Partlová, Janko Slezák, Sisa Sklovská, Csongor Kassai a ďalší sa vždy tešia veľkému aplauzu divákov a hneď po skončení muzikálu odspievajú výber tých najlepších pesničiek, ktoré odzneli v muzikále.

Muzikál Neberte nám princeznú! odporúčam všetkým, ktorí sa rozhodli pracovať s deťmi. Verím, že sa tento muzikál bude hrať na Novej scéne ešte veľmi veľmi dlho a že jeho myšlienka nikdy nezanikne.

Jaroslav Filo