Bilancujeme rok 2011

27.12.2011 14:45

Rok 2011 sa pomaly blíži k svojmu záveru a to je čas na malú rekapituláciu toho čo sa nám počas neho v našej anjelskej činnosti podarilo dosiahnuť.

Pravidelná klubová činnosť:

Aj tento rok sme najväčší priestor venovali pravidelným klubovým aktivitám zameraným na rozvoj samoobslužných činností, tvorivosti a nadania detí. Klub pre deti sme realizovali 2x do týždňa a v rámci neho sme s deťmi robili viaceré zaujímavé výtvarné aktivity a hry zamerané na rozvoj jemnej motoriky a logického myslenia. Deti sa mohli zahrať aj s plyšovými hračkami, spoločenskými hrami, či skladačkami. V závere roka sme vďaka schválenému projektu magistrátu Bratislavy mohli vybaviť klub novými spoločenskými hrami a hračkami, čo svojim spôsobom prispelo k skvalitneniu našich voľnočasových aktivít. Novembrové i decembrové aktivity sme orientovali na blížiace sa vianočne sviatky. S deťmi sme vyrábali rôzne ozdoby, či vianočné pohľadnice a zdobili sme naše klubové priestory. Vďaka našim partnerom sme mohli zrealizovať aj Mikulášsky a vianočný klub, v rámci ktorých sme deti odmenili zaujímavými darčekmi.

Klub domácich úloh:

Uvedomujeme si, že vzdelávanie je pre naše deti veľmi dôležité. Aj preto sme v tomto roku popri klasickom klube pre deti a mládež raz týždenne realizovali aj tzv. Klub domácich úloh. V rámci neho pomáhame deťom nie len s aktuálnymi domácimi úlohami, ale aj s precvičovaním matematiky, slovenčiny, vlastivedy, či prírodovedy a v zdokonaľovaní sa v čítaní, či angličtine. Jedným z iniciátorov založenia tohto klubu je Pavol Hrabovský. Na jeho realizácii sa však výraznou mierou podieľali aj Zuzka Marčáková, Dominika Kubovičová a moja maličkosť.

Mimoklubové aktivity:

Okrem pravidelnej klubovej činnosti sme počas víkendov i piatkov zorganizovali niekoľko zaujímavých mimoklubových akcii:

■ 15. apríl – Deň narcisov v ZOO Bratislava:
Návšteva bratislavskej ZOO v rámci dňa narcisov.
■ 1. máj 2011 - Bratislavský majáles:
Rôzne prvomájové podujatia pre malých i veľkých. Organizátormi akcie boli magistrát Bratislavy a spoločnosť Úsmev ako dar.
■ 4. jún 2011 – Naj... MDD:
Dopoludňajšie hry a súťaže pred Fortunou vo vlastnej réžii, popoludní rôzne tanečné, hudobné, spevácke vystúpenia, hranie spoločenských hier, riešenie hlavolamov v OC Polus. MDD v Poluse zorganizovali Spoločnosť Úsmev ako dar a OC Polus.
■ 21. august 2011 - Prázdniny ešte nekončia, hurá na piknik:
Strávenie nedeľného popoludnia v príjemnom prostredí Sadu Janka Kráľa a neďalekej T-Com pláži.
■ 16. december 2011 – 29. vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar:
Najstarší charitatívny koncert pre deti z detských domovov, náhradných rodín a rodín v kríze na ktorý sme už po 2. krát mohli zobrať aj naše deti

Víkendovky a tábory:

V rámci nášho anjelského programu pripravujeme pre naše deti aj zaujímavé tábory a víkendovky. Ich cieľom je zobrať deti mimo ich prirodzeného prostredia a formou zaujímavých aktivít posilňovať ich záujem o spoločenské a športové hry, rozvíjanie samoobslužných činností, podpora tvorivosti a nadania týchto detí.

V letnom období (16. – 22. júla 2011) sme pre deti zorganizovali týždenný tábor v zariadení Včelárska paseka – skanzen. Jeho cieľom bolo zmysluplné strávenie voľného času, prehlbovanie vzťahov medzi súrodencami a zároveň deťmi žijúcimi v komunite ubytovne. Zamerali sme sa aj na zdravie a zdravú výživu, ako aj na prehlbovanie rozvoja sociálnych zručností, spoločenských i hygienických návykov. V rámci tábora sme sa s deťmi okúpali na Seneckých jazerách a navštívili sme aj neďalekú oázu sibírskych tigrov.

Prvý decembrový víkend sme zase s deťmi strávili v Dolnej Krupej. Počas troch dní sme sa s deťmi hrali rôzne spoločenské hry, rozvíjali ich športový a umelecký talent a zapájali ich do prípravy stravy.

Dni dobrovoľníctva 2011:

V tomto roku sme sa s našim nízkoprahom po prvý krát zapojili aj do projektu Dni dobrovoľníctva, ktoré už po 3. krát zorganizovalo občianske združenie C.A.R.D.O.. V rámci tohto projektu sme 23. a 24. septembra 2011 prispeli k zveľadeniu a skrášleniu ubytovne a jej okolia. Do týchto aktivít sa zapojilo 47 ľudí  (naši dobrovoľníci, deti, mládež, dospelí obyvatelia a vedenie ubytovne), ktorí spolu odpracovali 355,5 dobrovoľníckych hodín.

Úsmevácke aktivity:

Okrem voľnočasových aktivít pre deti a mládež z ubytovne Fortuna sa naši dobrovoľníci zapojili aj do niekoľkých zaujímavých aktivít našej spoločnosti. Pomohli sme nie len na valentínskej zbierke a tradičnej zbierke Jeden deň úsmevu, ale aj v našom stánku počas vianočných trhov na Hlavnom a Františkánskom námestí a na tradičnom úsmeváckom koncerte.

Anjelsky tím:

V priebehu roka náš klub opustili koordinátorka Fortuny Martina Kravárová a anjel Jurij Martinov. Náš tím sa rozrástol o nových dobrovoľníkov Zuzku Marčákovú (marec), Lenku Lacovú (august) a Zuzanu Spiessovú (september), vďaka ktorým sme mohli skvalitniť voľnočasové aktivity pre naše deti

Vzdelávanie dobrovoľníkov:

Aj v tomto roku sme pokračovali vo vzdelávacích aktivitách pre našich dobrovoľníkov. Naši staronoví dobrovoľníci Danka, Pavol a Dominika si začiatkom roka dokončil výcvikový program PRIDE a absolvovali aj vzdelávací program Anjelska akadémia. Koncom januára a v priebehu augusta sme zároveň absolvovali supervíziu, vďaka ktorej sme sa na mnohé veci začali pozerať inak.

Zrealizované projekty a aktivity našich partnerov:

Vďaka Tomášovi Cehlárovi z Úsmevu ako dar sa nám podarilo vyrobiť propagačné materiály o našom nízkoprahu, ktoré sú určené novým dobrovoľníkom a podporovateľom nášho klubu. Zamestnanci spoločnosti Kraft Foods, EBSC pre nás koncom septembra na svojej firemnej party namaľovali 8 nádherných obrazov, pričom jeden z nich sa rozhodli dať do dražby a výťažok z nej venovať nášmu nízkoprahu. Vďaka podpore magistrátu Bratislavy sme v priebehu decembra mohli zrealizovať víkendovku v Dolnej Krupej a nakúpiť nové spoločenský hry, hračky a kancelárske potreby do nášho klubu. Spoločnosť DELL Slovensko pre naše deti pripravila mikulášsky klub v rámci ktorého pre ne pripravila aj zaujímavé mikulášske balíčky. Prostredníctvom projektu Operácia vianočné dieťa organizovaného Kresťanskou Apoštolskou cirkvou sme mohli pre naše deti pripraviť vianočný klub a rozdať im zaujímavé vianočné darčeky.

Plány do budúceho roka:

V budúcom roku by sme radi pokračovali v skvalitňovaní nášho anjelského programu, čo chceme realizovať nie len rôznymi zaujímavými aktivitami, ale aj rozšírením počtu dobrovoľníkov. Náš anjelsky tím je v súčasnosti tvorený najmä dievčatami. Preto by sme v ňom veľmi radi uvítali aj nejakých chalanov, ktorí by s deťmi realizovali rôzne športové i vzdelávacie aktivity. S väčším počtom dobrovoľníkov budeme môcť lepšie zabezpečiť prevádzku nášho klubu, ako aj rozšíriť naše víkendové mimoklubové aktivity, ktoré sú závislé od voľného času našich dobrovoľníkov.

Pokračovať chceme aj vo vzdelávacích aktivitách pre našich dobrovoľníkov. Okrem Anjelskej akadémie sa chceme zapojiť aj do špeciálneho nízkoprahového školenia, ako aj do iných vzdelávacích projektov, ktoré sa budú v priebehu roka organizovať. Zároveň sa budeme snažiť aj o zatraktívnenie nášho webu, ktoré by prispelo aj k zvýšeniu jeho návštevnosti.

Poďakovanie:

Za podporu nášho nízkoprahu a pomoc pri realizácii našich aktivít pre deti a mládež ĎAKUJEME:
- Rudolfovi Moravčíkovi za možnosť realizácie tábora na Včelárskej paseke
- správcovi Seneckých jazier, Karolovi Balogovi
- spoločnosti Kraft Foods EBSC za maľovanie a darovanie obrazov pre Fortunu
- spoločnosti DELL Slovensko, a.s. za mikulášske aktivity a balíčky pre naše deti
- Kresťanskej Apoštolskej cirkvi za možnosť zapojenia sa do projektu Operácia vianočné dieťa 2011
- Národnej rade Slovenskej republiky za darovanie nábytku do nového klubu
- všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili Úsmev ako dar (2% z daní, zasielanie DMS správy, materiálna pomoc...)

Za neoceniteľnú pomoc pri celoročných aktivitách pre deti a ich rodiny ďakujem všetkým dobrovoľníkom a spolupracovníkom Úsmevu ako dar

Na záver ešte pripomínam, že darcovské SMS správy v tvare DMS USMEV na číslo 877 v cene 1 Euro určené na podporu našej myšlienky „...aby každé dieťa malo svoju rodinu“ nám môžete posielať len do 31. decembra tohto roku a o opätovnom spustení tohto projektu v budúcom roku Vás budeme včas informovať.

Príjemné prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2012 Vám praje
Jaroslav Filo
Archanjel