72 hodín bez kompromisu - Preber sa, zapoj sa!

24.09.2010 12:39

Určite ste už počuli povzdych: "Ach tí dnešní mladí, len sa flákajú." Nie je to s nimi až také zlé. Sú aj takí, ktorí chcú svoje okolie zmeniť k lepšiemu. Vo voľnom čase a bez nároku na odmenu v rámci maratónu dobrovoľníckych projektov zapojených v iniciatíve 72 hodín bez kompromisu, ktorý ovládne Slovensko od 7. do 10. októbra.

Projekt 72 hodín bez kompromisu je 72 hodinový dobrovoľnícky maratón, tisícov detí a mladých ľudí, mimovládnych organizácií a neformálnych skupín, ktoré podporujú myšlienku dobrovoľníctva. Projekt úspešne prebieha už viac ako 10 rokov vo viacerých európskych krajinách a zapojilo sa do neho viac ako 200.000 detí a mladých ľudí.

Hoci vo svete má tento projekt dlhoročnú tradiíciu, na Slovensku sa uskutoční po prvý krát. "Veríme však, že sa nám spolu s partnerskými organizáciami aj šikovnými jednotlivcami podarí nadchnúť Slovensko tak, že sa z maratónu stane príjemná tradícia,“ hovorí Ján Gombala predsa Rady mládeže Slovenska ktorý tento prijekt koordinuje. „Projektom 72 hodín bez kompromisu môžeme na stovkách projektov ukázať silu dobrovoľníckej práce na Slovensku a oživiť diskusiu o jej hodnote v spoločnosti. S pomocou našich mediálnych partnerov, ktorí regionálne pokrývajú celé územie Slovenska, budeme celoplošne informovať o dobrovoľníckych projektoch verejnosť.“

Tento doteraz najväčší dobrovoľnícky projekt určený deťom a mladým ľuďom na Slovensku im v termíne od 7. do 10. októbra 2010 umožní, aby vlastnými nápadmi a šikovnosťou vo svojom voľnom čase zmenili prostredie, v ktorom žijú k lepšiemu. Pomáhať im pri tom budú partneri z inštitucionálneho a podnikateľského prostredia, ktorých aktívne oslovia. Nuž a čo všetko sa dá v rámci tohto projektu zorganizovať? Napríklad úprava okolia, výstavba detského ihriska, či programy pre sociálne znevýhodnené deti.

Mladí ľudia sa môžu do tohto projektu zapojiť viacerými spôsobmi.

1. Môžu vymysleiť vlastný projekt a prihlásiť prostredníctvom stránky www.72hodin.sk, kde nájdu záujemcov ktorí im z ich činnosťou radi pomôžu.

2. Môžu sa pridať k už prihlásenému projektu

Zapojiť sa môžu tak projekty neziskových organizácií, neorganizované skupiny, i jednotlivci. Na zorganizovanie svojich projektov môžu využívať materiály, tipy pre koordinátorov ako aj komunikačné kanály projektu. Vhodným spôsobom na zorganizovanie skupín môžu byť aj sociálne siete na internete.

 Projekt sa rozhodli podporiť aj mnohé známe tváre: speváčka Katka Koščová, herec Ján Króner, herečka Lucia Siposová, paralympijská reprezentantka v stolnom tenise Alena Kánová a ďalší.

Uzavierka projektov je 30. septembra 2010.

Zdroj: C.A.R.D.O.

Úprava: Jaroslav Filo