Aj tento rok nám môžete venovať 2% z Vašich daní

19.01.2012 01:00

Začal sa Nový rok 2012 a tak máte opäť možnosť prispieť neziskovým organizáciám a poukázať tak Vaše 2% z daní na charitatívne účely. Z minulého roka platí zmena pre právnické osoby, ktoré môžu poukázať 1,5% z daní  a 2% z daní ostáva pre fyziské osoby. Ďakujeme vopred všetkým, ktorí sa rozhodnú tieto percentá venovať našej Spoločnosti Úsmev ako dar. ktorá vďaka nim robí všetko preto ...aby každé dieťa malo rodinu.

■ Postup krokov na poukázanie 1,5% pre právnické osoby v roku 2011:

1/ Vypočítajte si Vaše 1,5% (2%) z dane z príjmov právnickej osoby– to je maximálna suma, ktorú môžete poukázať v prospech prijímateľa/prijímateľov, poukázať môžete aj menej ako 1,5%, musí však byť splnená podmienka minimálne 8,30 € na jedného prijímateľa.

2/ V daňovom priznaní pre právnické osoby - Časť IV. sú už uvedené kolónky na poukázanie 1,5% z dane v prospech 1 prijímateľa. Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

Názov organizácie: Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar
Sídlo: Ševčenkova 21, 851 01 Bratislava
Právna forma: občianske združenie
IČO: 173 165 37

4/ Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

5/ Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech Vami vybraných prijímateľov.

■ Postup krokov pre fyzické osoby, ktoré si samé podávajú daňové priznanie v roku 2011:

1/ Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú môžete poukázať v prospech prijímateľa, poukázať môžete aj menej ako 2%, musí však byť splnená podmienka minimálne 3,32 € pre prijímateľa.

2/ V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa. Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania:

Názov organizácie: Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar
Sídlo: Ševčenkova 21, 851 01 Bratislava
Právna forma: občianske združenie
IČO: 173 165 37

3/ Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2012) na Váš daňový úrad (podľa Vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

4/ Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumu, ktorú ste poukázali, v prospech Vami vybraného prijímateľa.

■ Postup krokov na poukázanie 2% pre zamestnancov

1. Do 15.02.2012 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň
2. Potom požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane
3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3,32 €.
4. Stiahnite si z našej stránky Vyhlásenie do ktorého vpíšte svoje údaje a  sumu. Prečítajte si pozorne: 
Stiahni si: Poučenie na vyplnenie vyhlásenia.

Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane z príjmov zamestnancov stiahni TU. (.rtf, otvorte s MS WORD)

5. Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04.2011 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.
6. Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2% v prospech Vami vybraného prijímateľa.

Ak máte záujem zapojiť do darovania 2% vašich kolegov, zamestnancov, neváhajte a ozvyte sa nám prosím na info@usmev.sk  Radi k vám prídeme.

Chcete nás podporiť inak? Viac informácii nájdete TU.

Zdroj: Úsmev ako dar