Včelárska paseka - skanzen a jej okolie

06.08.2011 19:15

V týždni od 16. do 22. júla 2011 sme absolvovali tábor v múzeu včelárstva - Včelárska paseka. V nasledujúcom článku Vám predstavíme nie len tento areál, ale aj jeho okolie.

VČELÁRSKA PASEKA:

Včelárska paseka je najväčší včelársky skanzen v strednej Európe, vyše 300 exponátov zo včelárskej histórie i súčasnosti. Dozviete sa o včelárení v minulosti a súčasnosti, aj o získavaní včelích produktov. Exponáty sú umiestnené v tichom prostredí anglického parku. K dispozícii je sprievodca skanzenom. Na paseke je možnosť zakúpenia včelích produktov, ubytovania, stravovania, konania spoločenských akcií. Atrakcie v okolí: stanica tigrov, kone, termálne kúpaliská, Slnečné jazerá, letisko, historické pamiatky... Skanzen je otvorený denne.

V roku 1930 si včelári na Slovensku vybudovali v katastri obce Kráľová pri Senci školiace zariadenie. Slávnostne bolo otvorené v roku 1932. Za týmto činom stojí pán Štefan Hagara. Bola to jeho srdcová záležitosť, pretože bol oduševneným včelárom.

VČELÁRSKA PASEKA - ako ju nazývali, bola svedkom mnohých významných podujatí a návštev. Už v tom období sa množstvo hostí prizeralo, ako Dr. Philips z USA zasadil na pamiatku lipu a jej korene polial medom. Odvtedy možno na starých stromoch čítať významné mená, kedy a kým boli lipy zasadené.

Svoj pôvodný význam takmer stratila, jej hlavný význam v súčasnej dobe je kultúrno - historický, lebo slúži ako múzeum včelárstva v prírode, teda skanzen. Skanzen bol vybudovaný v roku 1970 a obsahuje množstvo exponátov. Keď vstúpite do areálu včelárskeho skanzenu pochytí vás nostalgia spomienok, aká láska privádzala ľudí postaviť niečo tak krásne. K videniu podáva prehľad o vývoji včelárstva od stredoveku do dnešných čias. Z historických exponátov sú zastúpené prvé úle - kláty, dlabáky i slamené koše. Možno si na nich všimnúť, že okrem funkcie zbierania medu a peľu, je v ich tvorbe aj kus remeselnej a srdcom odovzdanej práce. V početnom zastúpení sú debničkové a nástavkové úle, v ktorých sa začalo včeláriť pred 150 rokmi. Majú rôznu konštrukciu i vonkajší vzhľad. Medzi exponátmi je aj kočovný voz, včelín, perníková chalúpka a mnoho ďalších zaujímavostí pre všetky vekové kategórie. Paseka je sídlom Apislávie, čo je združenie slovanských včelárov. Po roku 1990 bol areál prebudovaný do súčasnej podoby s novým vodným zdrojom, čističkou odpadových vôd aj zrekonštruovanými ubytovacími priestormi.

VČELÁRSKA PASEKA v Kráľovej pri Senci je posvätná ZEM VČELÁROV SLOVENSKA, to je studnica včelárskej vedy a kultúry celého národa. Viac o tomto múzeu nájdete TU.

OKOLIE:

Okolie Včelárskej paseky ponúka veľa možností na trávenie voľného času.

Oáza tigra ussurijskeho - neďaleko Kostolnej pri Dunaji... 9 km 
Vincov les - termálne kúpalisko - Sládkovičovo... 11 km 
Ranč u Paľa - jazda na koni, splav po Malom Dunaji v Jelke... 20 km 
športové letisko v Kráľovej pri Senci... 5 km 
Slnečné jazerá - kúpalisko - Senec... 10 km 

Oáza tigra ussurijskeho:

"OÁZA SIBÍRSKEHO TIGRA" je unikátnym Slovenským projektom vytvoreným pre záchranu tigra ussurijskeho. Začiatok budovania tohto zariadenia pre ussurijské tigre chované v zajatí spadá do roku 1999. Do dnešného dňa sa na výstavbe OÁZY zúčastnilo viacero občanov, hlavne z radov študentov. OÁZA SIBÍRSKEHO TIGRA je lokalizovaná v ochrannom pásme slovenskej prírody neďaleko mesta Senec, necelé tri kilometre od obce Kostolná pri Dunaji. Pod ochranou "Občianskeho Združenia" sa v tomto zariadení chová dvadsať dva krásnych a zdravých tigrov, patriacich do poddruhu "tiger pásavý ussurijský" (Panthera tigris altaica), alebo neodborne - tiger sibírsky ktorý je celosvetovo evidovaný v zozname ohrozených druhov zvierat a je zaradený do kategórie I. zákona CITES. Šestnásť z nich sa už v OÁZE narodilo vďaka dobrým podmienkam, ktoré pre nich vytvorili. Tigre podstúpili skúšku DNA a majú implantované mikročipy nariadené ministerstvom životného prostredia našej Slovenskej republiky. Oáza je verejnosti prístupná denne od 12:00 do 18:00 a viac informácií o tomto unikátnom projekte nájdeteTU.

Vodný mlyn Jelka:

Vodný mlyn v Jelke je vysunutou expozíciou Vlastivedného múzea v Galante. Táto pozoruhodná technická stavba v krásnom zákutí Malého Dunaja je prístupná prašnou poľnou cestou 1 km od obce. Najstarší písomný doklad o mlyne pochádza z roku 1894. Pôvodne lodný mlyn roku 1899 jeho majiteľ prestaval na kolový. Takmer po sto rokoch bol vďaka Obecnému úradu v Jelke obnovený a roku 1994 sprístupnený verejnosti. V blízkosti mlyna je vybudovaný skanzen, ktorý približuje poľnohospodársku výrobu obce v minulosti. Vodný mlyn je k dispozícií v letnom období od 08:00 do 18:00, v zimnom období od 08:00 do 15:00.

Komunita Cenacolo:

Komunita Cenacolo je kresťanské združenie, ktoré prijíma stratených mladých ľudí, nespokojných, búriacich sa, zúfalých, tých, ktorí chcú nájsť sami seba, radosť a zmysel života. Táto Komunita nie je liečebňa, ale škola života. Problém drogy má svoje korene v rodine a len rodina môže problém zastaviť. Narkoman. Toto slovo vyvoláva u väčšiny ľudí, prípadne u všetkých neinformovaných ľudí zimomriavky na koži. Rovnako u tých rodičov, ktorí nevedia zatiaľ čo so svojim závislým dieťaťom. Tí ktorí zverili svoje deti  Pánu Bohu a talianskej komunite Cenacolo (toto slovo značí „večeradlo“ a iste nám pripomína ustanovenie Eucharistie) majú úplne odlišný názor. Narkomani sú, ako hovorí sestra Elvíra, zakladateľka komunity, perly, ktoré spadli do bahna a stačí ich vytiahnuť a očistiť a budú žiariť ešte viac ako originály. Pred 23 rokmi založila sestra Elvíra v Saluzze neďaleko Turína dom, v ktorom sa rozhodla pomáhať ľuďom najmä mladým, ktorí nevedia žiť.   Narkomani, vstupujúci do komunity, sú pre tento svet mŕtvi a v komunite sa deje s Božou pomocou zázrak vzkriesenia.

Jaroslav Filo