Tvorivé dielne na Úsmeve

18.11.2010 23:28

BRATISLAVA - V štvrtok 18. novembra 2010 nastala v našom nízkoprahovom klube výnimočná situácia. Zatiaľ čo 8 detí sme o 16:00 zobrali do centrály našej spoločnosti na Ševčenkovej 21 v Petržalke, ostatné deti mohli cca o od 16:30 do 18:00 navštíviť naše pravidelné klubové aktivity v našom klube na Fortune. V nasledujúcom článku sa podrobnejšie pozrieme na to, čo všetko sme v Spoločnosti Úsmev ako dar robili.

Všetko to ale začalo v pondelok 15. novembra, kedy som našej MAPKE Zuzke Slezákovej poskytol spätnú väzbu na vystúpenie tanečnej skupiny Old School Brothers. A čo čert nechcel, ďalšia akcia pre naše deti bola na svete. Pohoďáčka Zuzka mi totiž odpísala, že vo štvrtok sa na Úsmeve stretnú noví dobrovoľníci a deti z krízového centra Dúha. Opäť sa majú vyrábať nejaké výrobky na vianočné trhy a zapojiť by sa mohli aj naše deti. Lenže asi by sme sa do tejto finančne nenáročnej akcie neboli zapojili, keby som si túto infošku nechal iba pre seba. Ako správny archanjel som však o tejto akcii informoval nie len mojich dobrovoľníkov - anjelov, ale aj naše deti, ktorým sa pravidelne vo svojom voľnom čase venujeme. Slovo dalo slovo a našlo sa nie len 8 detí, ktoré sme mali v pláne na túto akciu zobrať, ale aj anjeli, ktorí by ich na ňu spolu so mnou zobrali.

Prišiel štvrtok a my sme sa s našimi deťmi vybrali do centrály našej spoločnosti. Pôvodne chcela ísť s nami aj naša konzultantka Lenka. Tá však mala dlho školu a my sme na ňu bohužiaľ čakať nemohli. A tak Lenka na Fortune spravila tradičný klub pre deti zameraný na voľnočasové aktivity pre deti a mládež pre všetkých, ktorých sme nemohli zobrať so sebou. Ale vráťme sa späť do Úsmevu, kde sme dorazili presne o 17:00. Zasadacia miestnosť už bola plná nových dobrovoľníkov a detí z krízového centra, ktorí nás už netrpezlivo očakávali. Rýchlo sme so Zuzkou pripravili veci na výrobu výrobkov a spolu s našimi deťmi sme sa pustili do práce. Zatiaľ čo naposledy sme na Úsmeve maľovali rôzne sádrové výrobky, teraz sme za pomoci kartónu, špagátu a štipcov na prádlo vyrábali rôznych panáčikov. Počas práce sme samozrejme použili aj fixky, lepidlo, nožničky a lepiacu pásku. 

  

Keďže nás bolo viac ako minule, robota nám šla ako po masle. Niet sa čomu čudovať, veď prácu sme si pekne podelili. Niektorí strihali hlavičky a telíčka z kartónového papiera, iní zase robili vlásky, alebo nožičky i ručičky zo špagátu. No našli sa aj takí, ktorí to celé dávali dohromady a oživovali rôznymi farbami. Okrem nových dobrovoľníkov sa do týchto aktivít zapojila aj naša Danka, odborníčka na vianočné výrobky a večne usmiata Zuzka, ktorej šla výroba týchto výrobkov tak isto veľmi veľmi dobre. 

  

Ale mohol by som tu vypisovať ódy na vianočné výrobky keby čas neplynul ako voda a my sme sa pomaličky nemuseli zberať na odchod. No ešte predtým sme aspoň trochu pomohli z upratovaním a deti sme za skvelú prácu odmenili lízankami Chupa Chups. 

Verím, že sme vám ponúkli ďalšiu inšpiráciu na vianočne výrobky a dekorácie. Zároveň však verím, že v takýchto aktivitách budeme s našimi deťmi pokračovať aj naďalej. Veď našim cieľom je okrem iného aj rozvoj tvorivosti a nadania detí, tak prečo to nevyužiť. Dovidenia na ďalšej našej akcií.

Apropo len tak medzi nami, ďalšie fotky z tvorivých dielni na Úsmeve nájdete v rubrike Práce detí.

Autor: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo, Zuzka Slezáková a deti z krízového strediska Dúha