Pozvánka: Vianoce v meste, 19. 11 - 23. 12. 2010

13.11.2010 18:14

BRATISLAVA - Už tradične sa mesiac pred Vianocami na Hlavnom námestí rozžiari stromček a námestie zaplnia stánky s vianočným sortimentom. Vianočné trhy v Bratislave majú neopakovateľnú atmosféru a každý deň prilákajú tisíce ľudí, aby sa pri gurmánskych špecialitách - lokšiach, mastnom chlebe s cibuľou, cigánskej pečienke, či klobáske - stretli s priateľmi. Na zdravie si pripijú vareným vínom, grogom, či medovinou..

Okrem lákavých vôní a chutí umocní vianočnú atmosféru na námestí sviatočná reprodukovaná hudba a najmä živé vystúpenia koledníkov, detských folklórnych súborov, speváckych súborov a podobne. Stalo sa dobrým zvykom, že hlavné námestie prichádzajú pozdraviť súbory z rôznych kútov Slovenska. Nechýbajú benefičné koncerty, divadelné predstavenia a iné akcie pre všetkých, ktorí sú odkázaní na pomoc iných ľudí. Je samozrejmosťou, že hlavné mesto poskytne niekoľko stánkov za symbolický poplatok 1 €/deň charitatívnym organizáciám. Vystriedajú sa v nich: Rotary Club Bratislava, Soroptimist international klub Bratislava, Slovenský skauting 13. skautský zbor Bratislava-Petržalka, DSS pre deti a dospelých, GALANT, n.o., Spojená škola Tokajícka 24,  Autistické centrum ANDREAS, Spoločnosť priateľov detí z detských domov – Úsmev ako dar, Fórum kresťanských inštitúcií, Združenie VOTUM, Združenie sclerosis multiplex NÁDEJ, Združenie na pomoc osobám s autizmom SPOSA.

Tohtoročné vianočné trhy budú trvať od 19. novembra do 23. decembra 2010 denne od 10:00 do 22:00 a nebude na nich chýbať ani stánok spoločnosti Úsmev ako dar. V týždni od 6. do 12. decembra sa budete môcť pristaviť pri našom stánku a zakúpením našich výrobkov, alebo dobrovoľným finančným príspevkom podporiť našu myšlienku ...aby každé dieťa malo rodinu. 

Slávnostné otvorenie vianočných trhov sa uskutoční v piatok 19. novembra 2010 o 16:30 vystúpením bratislavského detského speváckeho súboru Slniečko a pokračovať budú Nebeskou muzikou z Terchovej o 17:00 a z Kerešovankou z Obýc o 18:00. Slávnostné otvorenie Vianočných trhov a rozsvietenie vianočného stromčeka sa uskutoční v sobotu 20. 11. 2010 o 17:00.

Do pozornosti vám však dávame aj staromestské vianočné trhy (19. november - 23. december 2010), vianočné trhy na Kolibe (11. - 12. 12. a 17. - 19. 12. 2010) a Dni Vianoc v Inchebe (3. - 19. december 2010).

Slávnostné otvorenie staromestských vianočných trhov sa uskutoční v piatok 19. 11. 2010 o 15:30 vystúpením známej hudobnej skupiny Bukasový masív.

Pozrite si:

- Program Vianočných trhov 2010

- Program Staromestských vianočných trhov 2010

Zároveň vás pozývame na zaujímavú vlastivednú vychádzku Čas Vianoc v Bratislave, ktorá sa uskutoční v nedeľu 12. decembra 2010 o 15:00 pri studni na Primaciálnom námestí. "Prechádzka po Starom Meste v predvianočnom čase spojená s rozprávaním o prípravách na Vianoce v starej Bratislave, špecialitách, ktoré pripravovali usilovné gazdinky a o dodržiavaní zákazu loviť ryby. Spolu odkryjeme tajomstvo, ako odhaliť bosorky, možnosť vidieť duchov mŕtvych a pripomenieme si ďalšie povesti tohto magického obdobia", píše Bratislavské kultúrne a informačné stredisko o tejto akcií.

Cena vychádzky pre dospelú osobu je 2 EURÁ, zľavnená cena je 1 EUROVstupenky si môžete zakúpiť LEN VOPRED v Turistickom informačnom centre BKIS na Klobučníckej ulici 2Bezplatný vstup platí len pre osoby ZŤP po predložení preukazu. Pri kúpe 5 vstupeniek alebo po predložení 5 ústrižkov rovnakej nominálnej hodnoty, získate od BKIS odznak priateľa Bratislavy.       

Prajeme vám príjemnú predvianočnú pohodu.

Autor: Jaroslav Filo
Foto: www.vianocnetrhy.sk