Na Vianočný benefičný koncert úsmev ako dar sa prišli pozrieť aj naše deti

07.12.2010 14:49

BRATISLAVA - V piatok 3. decembra 2010 sa v cirkusovom šapitó v blízkosti Divadla Aréna uskutočnil 28. Vianočný benefičný koncert úsmev ako dar. Na tomto prekrásnom koncerte sa zúčastnilo viac 800 detí z celého Slovenska, medzi ktorými bolo aj zopár detí z bratislavskej ubytovne Fortuna. Mohol by som sa rozpisovať atmosférou koncertu, ale poďme pekne po poriadku.

Prípravy na benefičný koncert začali koncom leta, kedy sa zrealizovalo stretnutie z režisérom koncertu Danom Danglom a Slovenskou televíziou. Najviac práce bolo nepochybne ale týždeň pred koncertom. Balili sa balíčky pre deti, riešili sa zvozy, pozvaní hostia, robili sa vyzitky, dolaďoval sa program a stavalo sa šapitó.

V piatok ráno sa väčšina úsmevákov stretla priamo v Divadle Aréna. No našli sa aj takí, ktorí ešte prišli do Úsmevu, aby naložili všetky veci potrebné na benefičný koncert. V šapitó medzitým od 08:00 prebiehali skúšky jednotlivých čísel koncertu, ktoré vyvrcholili popoludňajšou generálkou začínajúcou o 13-tej hodine. Dano Dangl sa z celej sily snažil o to, aby ten koncert dopadol čo najlepšie. Pár minút pred začiatkom koncertu povedal: "Všetko je pripravené, o pár minút začne koncert, Pán Boh pri nás stoj". A Pán Boh asi naozaj pri nás stál, lebo koncert sa celkom vydaril. 

Zatiaľ čo v Aréne vrcholili prípravy na koncert, ja som sa s Jurim vybral do Fortuny pre naše deti, ktoré mali ísť s nami na koncert. No pretože nemohli ísť všetci, vybrali sme len tie najlepšie. Samozrejme, že sme im to nepovedali na poslednú chvíľu, ale v dostatočnom predstihu. A hoci to nebýva zvykom, deti nás presne v dohodnutom čase (o druhej popoludní) už čakali na vrátnici. Cesta nám rýchlo ubehla a to aj napriek tomu, že sme si posledný úsek cesty od Nového mosta k divadlu Aréna odšľapali peši. 

Po príchode na miesto, sme sa najprv zaregistrovali vo foajé divalda, kde sme dostali anjelske listy a veľký balík so sladkosťami pre naše deti. Následne sme si na bundy nalepili úsmevácke srdiečka a pobrali sa usadiť do cirkusového šapitó, kde každý z nás dostal program koncertu a pekný úsmev. Kým sme sa spolu s ostatnými účastníkmi koncertu usádzali na svoje miesta, na javisku prebiehala ešte generálka. 

Koncert začal asi s polhodinovým oneskorením. Adela Banášová, Matej "Sajfa" Cifra, Katarína Brychtová, Vlado Voštinár, Iveta Malachovská, Andrej Bičan, Petra polnišová, Janko króner, Božidara Turzonovová, Stano Dančiak, Maroš Kramár, Gabriela Dzuríková, Hltač ohňa, či Jaro Bekr a deti z detských domovov tí všetci sa snažili pripraviť pre deti pestrý program v cirkusovom štýle. Moderátori koncertu v každom vstupe, vyzívali divákov aby posielali darcovské SMS správy. Na veľkých obrazovkách sa počas koncertu objavovali dojímavé dokrútky. Nuž a čo by to bol za benefičný koncert, keby sa neocenili tí, ktorí pre deti a rodiny v kríze veľmi veľa urobili a keby sme si na záver koncertu všetci spolu nezaspievali motoricky známu vianočnú pieseň.

Žiaľ, čas plynul ako voda a bolo po koncerte. Jedinou nádejou ako zahnať smútok z práve skončeného koncertu bol veľkolepý ohňostroj na petržalskom nábreží Dunaja. Potom sme opäť vrátili do šapita, aby sme sa mohli dosýtosti vyblázniť na diskotéke. Zatiaľ čo niektoré z našich detí sa z počiatku hanbili, Dominik a malá Renátka to roztočili na plno hneď od prvej minúty koncertu. Našu zábavu perušila moderátorská výzva na večeru, ktorá sa jednoducho neodmieta. Cigánska, malinovka, nanuky, horúca čokoláda, či pagáčiky. Na tom všetkom sme si v najbližších minútach pochutnávali. Potom som sa so šéfom dopravy, Peťom Poteckým dohodol na odvoze našich detí späť domov. No keďže sme mali ešte trošku času, vrátili sme sa do šapita a pomohli sme s upratovaním.

Po príchode na ubytovňu sme deťom rozdali ich Mikulášske balíčky, zaniesli sme do klubu zvyšné veci a pobrali sa domov, kde sme si dopriali zaslúžený odpočinok. Nuž a či sa náš benefičný koncert našim deťom páčil? Z reakcií detí je zrejme, že sa im koncert páčil. 

A že ste sa toho benefičného koncertu nemohli zúčastniť? Tak si ho pozrite 26. decembra o 10:40 na STV 1.

Autor: Jaroslav Filo