Na vianočný benefičný koncert sa prišli pozrieť aj deti z Fortuny

04.01.2012 20:00

BRATISLAVA - V piatok 16. decembra 2011 sa v priestoroch Incheba Expo Arény uskutočnil už v poradí 29. ročník nášho vianočného benefičného koncertu, ktorého mottom bolo bolo "...aby každé dieťa malo pod stromčekom svoju rodinu". Nuž a tak ako v roku 2010, tak aj v roku 2011 sme naňho mohli zobrať aj zopár našich detí, ktoré nás krátko pred druhou vzorne čakali na vrátnici ubytovne.

Do Incheby sme prišli včas. Po úvodných formalitách ako prebranie anjelského listu a lístkov na večeru, nalepenie úsmeváckych pások na ruku, či odloženie vecí do šatne sme sa pobrali do sály, kde sme stretli aj našu Milku Bezákovú, ktorá pre nás vybrala tie najlepšie miesta na sedenie.

Niekoľko minút po 16-tej sa skladbou All I want from Chrismas is you v podaní Márie Čírovej v tanečnom doprovode detí z detských domovov začal náš dlho očakávaný koncert. Jeho tohtoročnými moderátormi boli 3 moderíátorske dvojice - Adela Banášová a Matej "Sajfa" Cifra, Katarína Brychtová a Roman Pomajbo a Marián Miezga a Juraj Kempka, ktorí počas neho vyzívali divákov aby pomocou SMSiek podporili aktivity Úsmevu ako dar. Peter Cmorík a René Kováč z DeD Istebné spolu zaspievali skladbu Premýšľam nad tebou, Mirka Partlová a Július Szendrei z DeD Ilava - Klobušice zase odspievali česko-rómsku verziu populárnej pesničky Tri oriešky pre Poplušku a Laci Strike spolu s jeho tanečníkmi a deťmi z detského domova v Hriňovej predviedli nádhernú tanečnú choreografiu. Na koncerte však nechýbala ani skupina A.M.O., Partička v podaní Roba Jakaba, Juraja Kemku a Richarda Stankeho, pesnička Vianoce od skupiny Vidiek a detí z DeD Sereď, deti z DeD Holič predviedli tanečné vystúpenie na známu skladbu od Boney M a Miro Jaroš spolu s Dominikou Mirgovou a deťmi z DeD Tŕnie odspievali pesničku a predviedli scénický tanec na Pokraji síl. 

Nuž ale čo by to bol za koncert keby sme sa na ňom nepokúsili o nejaký rekord. Tento rok sa nám podarilo spraviť najväčší rekord v hromadnom bubnovaní detí na jednom mieste, ktorý sme zrealizovali za pomoci 0,5 l pefliaš. Zároveň sme však nezabudli ani na odovzdanie ceny Milana Rúfusa (predtým cena detského úsmevu), ktorú sme aj toho roku udeľovali v 3 kategóriách. Cenu za konkrétnu pomoc udelil František Kovár Základnej škole Pod Hájom v Dubnici nad Výhom. Predseda našej spoločnosti Jogo Mikloško udelil cenu za osvetovú pomoc šarmantnej moderátorke Pošty pre teba a tútorke projektu spájania súrodencov - Úsmev Svätého Mikuláša Kataríne Brychtovej a cenu za systémovú pomoc udelila Alena Heribanová Ministerkini spravodlivosti SR Lucii Źutňanskej, ktorá stála za vznikom tzv. rodinných sudcov.  Katka Brychtová neskrývala svoje dojatie. Ani vo sne bi ju nenapadlo, že tento rok ocenenia práve ju. Ako povedala vo vojom príhovore, už od samého začiatku ju zaujala veta "...aby každého dieťa malo svoju rodinu" a verí, že sa raz úsmevákom podarí tento cieľ zrealizovať.

Súčasťou koncertu boli aj 4 dokrútky.V prvých troch sa diváci koncertu mohli dozvedieť, že veľká súdržná rodina dokáže robiť zázraky, že Vianoce v detskom domove nebývajú veľmi veselé a že mladí dospelí to po odchode z detského domova nemajú vôbec jednoduché. V poslednej dokrútke sa všetkým prihovoril predseda spoločnosti Jogo Mikloško, ktorí na konci svojho príhovoru zaprial všetkým Šťastné a veselé Vianoce.

Každoročnou súčasťou koncertu bolo aj spievanie Hymny detí z detských domovov - úsmeváckej skladby Úsmev je dar. Tento rok však prišla nečakaná zmena. Na záver koncertu sa totiž namiesto tejto hymny spievala celosvetová premiera skladby Sme oceán, sme prúd a rieka  (We are the world, We are the children), ktorú exkluzívne naspievali deti z detských domovov a mladí dospelí.

Po skončení koncertu prišla na rad večera a diskotéka. Aj tento rok sa z kapacitných dôvodov išlo na večeru v 3 skupinách a my sme boli súčasťou tej tretej v poradí. V rámci večere sa náš Pali na chvíľku zhostil aj nakladania kurčiat na taniere detí. No ani dlhšie čakanie na večeru nás neodradilo od tancovania na diskotéke. Počas večera sme si mohli s našimi deťmi pochutnať aj na pukancoch, chipsoch, nanukoch i osviežujúcich malinovkách. 

O štvrť na desať sa naše deti spolu s Dominikou, Lenkou a Zuzkou S. zhromaždili vo vestibule, odkiaľ sa vďaka dopravnému dispečingu v réžii Peťa Poteckého a spomocou dvoch automobilov pohodlnne dostali späť na Fortunu. A zatiaľ čo si deti domov odniesli nie len prekrásne spomienky na tohoročný koncert, ale aj tašku so sladkosťami, ja som spolu s Palim a Dankou po skončení diskotéky pomohol pri upratovaní.

Atmosféru nášho 29. vianočného benefičného koncertu ste si mohli vychutnať na Štedrý deň, kedy STV 1 o 13:50 odvysielala záznam z tohto koncertu. Pokiaľ ste ho však nestihli vzhliadnuť pravdepodobne máte smolu. Sloenská televízia ho totiž neplánuje zaradiť do TV Archívu na svojom webe a zatiaľ nie je známe ani jeho príapdne zreprízovamie. 

Na záver tohto článku sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na našom tohoročnom koncerte a zaželať im všetko dobré do nového roka. Dovidenia na jubilejnom 30. vianočnom benefičnom koncerte Úsmev ako dar. Hopá :-)

Text: Jaroslav Filo
Foto: Úsmev ako dar

Ďalšie fotky z nášho koncertu si môžete pozrieť TU. Krátke video z fotkami z koncertu a so skladbou Sme ocán zase môžete vzhliadnuť TU.