Fortuňáci na Víkendovke alebo ako Dolná Krúpa detským hlasom znela

06.12.2011 23:18

Je piatok, 12:45 Fortuna - ubytovňa. Dvanásť vyvolených detí sa už nevie dočkať odchodu. Ruksaky nabalené už týždeň, otázky čo si mám zobrať, kto pôjde s nami, kde to ideme, čo tam budeme robiť nám spestrovali náš spoločný čas strávený v klube. Všetko to vyvrcholilo 2. Decembra keď sa usmievavé tváričky konečne dočkali vytúženého výletu.

Tí menší mali šťastie viezli sa autom, my starší sme to museli zvládnuť autobusom. Cesta ubehla neuveriteľne rýchlo. Keď sme sa všetci spoločne zišli už pred našim cieľom, zostali sme milo prekvapení, krásne účelové zariadenie vysokej školy svätej Alžbety čo nás čakalo plne vybavené so spoločnou kuchynkou, v ktorej sme si sami varili, obrovskou záhradou s ihriskom, izby a spoločenská miestnosť na diskotéku, nás očarili na toľko, že dva dni stráviť v takomto „raji“ bude dovolenkou aj pre nás vedúcich. Prvá bola na mieste naša Milka - koordinátorka a organizátorka celej víkendovky, neskôr sa dovalil zvyšok posádky- Jarko, Dominika, Zuzka M - dobrovoľníci. Deťúrence sa rozpŕchli po zariadení. Rýchlo si obsadili najlepšie izby a hor sa zabávať sa hrami, ktoré pre nich nachystali ich anjelici. Základom však bolo určiť si pravidlá aké budú vládnuť celou víkendovkou, zadeliť úlohy, rozvrh kto s kým a čo bude variť v kuchyni - čo malo u detí obrovský úspech.

Deti píšu čo očakávajú od víkendovky

 

 Milka zapisuje pravidlá na ktorých sme sa s deťmi dohodli

Našlo sa aj zopár budúcich kuchárov, čašníkov, ktorých kuchyňa chutila snáď každému. S deťmi sme si spoločne spísali naše očakávania a s chuťou sme sa pustili do hrania „bežeckej“ hry sever – juh a stolíčkového tanca. A keďže do večierky bolo ešte dostatok času, pustili sme sa s deťmi do hrania nových hier Veže a Zvieratká zo safari, ktoré si deti rýchlo obľúbili.

Prípravy na stoličkový tanec

 

Zuzka Marčáková sa s deťmi pustila do hrania hry Veža

Druhý deň sme sa museli rozlúčiť so Zuzkou M., ktorej školské povinnosti prekazili plány ale prišla za to nová čerstvá posila dobrovoľníčky Zuzka S. a Lenka a s nimi aj nové hry a nápady čo sa bude diať nasledujúce hodiny. Najviac však deti zaujala nová spoločenská hra Jungle Jam, od ktorej sa nevedeli odtrhnúť aj celé hodiny.

Lenka hrá s deťmi Jungle Jam

 

Katka so Simonkou strúhajú syr na špagety s morkadelou

Okrem toho, že sme boli pozrieť neďaleký kaštieľ sme si s deťmi zasúťažili v behaní.

Na moste pri kaštieli

Unavení a mokrí sme sa vrátili späť do zariadenia, kde nás čakal čajík a neskôr večera. Medzi tým sme však stihli usporiadať „Dolná Krúpa má talent“  kde sa kreativita našich detí ukázala v plnom štýle. Okrem spevu a tanca, sme mohli vidieť aj triky futbalistov. Talent a pestrý program bol aj patrične odmenený sladkými pochúťkami.

Moderátri talentovej súťaže

Dominika, Kika a Sabinka nám zatancovali Waka Waka (This time for Africa)

 

Sabinka, Kika a Dominika prirpavujú večer - chleba vo vajci

Na večer sme pripravili pre deti toľko očakávanú diskotéku, kde sa baby mohli trošku ukázať pred chalanmi a chalani zase pred babamiJ  Okolo deviatej sme najmenších uložili do postelí a starší ešte chvíľku pokračovali. Ukončili sme to klasickou písmenkovou hrou „ty povieš slovo a ďalší musí vymyslieť nové slovo na to písmenko ktoré je na konci“.

Hra Jungle Jam deti naozaj zaujala

Tretí deň sa začali prejavovať  prvé známky únavy ale aj napriek tomu sme si stihli zahrať futbal, zabehať zopár koliečok okolo ihriska pre tých menej poslušných.

Raná rozcvička pod vedením našich chalanov

Hranie futbalu

Pred obedom sme si všetci posadali do kruhu a zhodnotili sme krásne tri dni. Vo forme Fortuňáckej pošty sme si všetci navzájom poďakovali za úžasný víkend, deti napísali čo sa im najviac páčilo a že nás (vedúcich) všetkých ľúbia a to bolo pre nás tou najväčšou odmenou.

 
Čítanie pošty a zhodnotenie víkendovky

 

"Minibus" na linke Dolná Krupá - Bratislava na konečnej v Dolnej Krupej

Máme teda za sebou  prvú víkendovku v novom tímovom zložení a čo viac nás môže tešiť ako radosť a úsmev detí,  pre ktoré to všetko robíme.

Niekoľko postrehov z našej pošty:

"Všetko sa mi páčilo, páčilo, ďakujem, ďakujem moc, moc, moc, moc Jarkovi, Lenke, Zuzane, Zuzke, Dominike. Ďakujem Mám Vás rada."
Kika

"Bolo mi tu pekne"
Sabinka

"Mám Vás všetkých veľmi rada"
Dominika Š.

"Ďakujem tím čo varili, jedlo bolo veľmi chutné".
Dominika Š a Kika

"Ďakujem všetkým za prekrásnu víkendovku. Ľúbim vás všetkých. Bolo suprovo. Bolo bombovo"
Anonym

 

Text: Lenka Lacová a Jaroslav Filo
Foto: Jaris, Lenka, Domča, Zuzka S. a deti