Fortuna na obrazovkách Slovenskej televízie

03.05.2012 01:05

Prvý krok ako zmeniť svet je názov dokumentu, ktorý v rámci dokumentárnho cyklu Nezvyčajné príbehy slovenských sídlisk odvysielala v ponelok večer Slovenská televízia.Dokument hovorí o dobrovoľníckej práci, jej povahe a výzvach, zvlášť v podmienkach sociálnej uviaznutosti a sídliskovej anonymity. Obyvatelia bratislavskej Petržalky a Dúbravky prostredníctvom sprievodkyne Alžbety MRAČKOVEJ spoločne referujú o premene medziľudských vzťahov a vzťahu človeka k verejnému priestoru na slovenskom sídlisku cez dobrovoľnícku prácu.

Dokument sa natáčal v rámci akcie Dni dobrovoľníctva 2011 a prostredníctvom sprievodkyne Alžety mračkovej z OZ C.A.R.D.O. zachytáva 4 rôzne dobrovoľnícke akcie medzi ktorými nechýbalo ani skrášľovanie Fortuny. 

Bývalá koordinátorka nášho nízkoprahu Martina Kravárová v dokuemente predstavila ubytovňu fortuna a každodenný život obyvateľov. Neporiadok, špina, bordel - takto by a dalo charakterizvoať prostredie tejto komunity. No vďaka odhodľaniu niektorých obyvateľov tejto komunity sa to začalo meniť. "Zveľaďujeme okolie, aby sme sa tu cítili lepšie", povedala Pani Renáta, jedna z obyvateliek ubytovne. No ako to už v živote býva, i napriek našim výzvam aj v podaní našej skvelej dobrovoľníčky Lenky sa do dobrovoľníckych aktivít nezapojili všetci obyvtaelia. Trištvrtinu zapojených obyvateľov tvorili deti. Maťa však pevne verí, že sa to zmmení a aktívnych obyvateľov bude na Fortune viac. 

Pokiaľ ste tento dokument nevideli, môžete si ho pzrieť TU

Veríme, že tento dokument prispeje k z viditeľneniu našich aktivít a že aj napriek pomerne veľkej vzdialenosti od centra mesta osloví ďalších ľudí ochotných priložiť ruku k dielu a pomôcť pri našich aktivitách 

Autor: Jaroslav Filo