Do Dní dobrovoľníctva 2011 sa na Fortune zapojilo 47 dobrovoľníkov

30.09.2011 01:52

BRATISLAVA - V dňoch 23. a 24. septembra 2011 sa na Slovensku uskutočnili už v proadí 3. dobrovoľnícke dni. Tie boli výnimočné nie len tým, že sa konali až dva dni, ale aj tým, že sa do nich zapojil aj náš nízkoprahový klub. "Je to zaujímavá akcia, do ktorej môžeme zapojiť. Za pomoci dobrovoľníkov môžeme zveladiť ubytovňu a jej okolie", povedala o tejto akcií Martina Kravárová. Ako archanjel som túto akciu vnímal ako jednu z možností propagovania našich aktivít, ktoré v rámci nízkoprahu vykonávame. Aj preto ma nesmierne potešio, že sme sa do tejto akcie pustili s plným nasadením.

Alko to vlastne začalo:

S myšlienkou zrealizvoať Dní dobrovoľníctva prišla v roku 2009 Alžbeta Mračková z občianskeho združenia C.A.R.D.O. . Cieľom tejto akcie je priblížiť ľuďom dobrovoľníctvo, dať im príležitosť okúsiť aspoň na jeden deň zaujímavé dobrovoľnícke aktivity a zvýšiť hodnoty dobrovoľníctva i samotného dobrovoľníka. A keďže táto akcia sa stretla s pozitívnym ohlasom verejnosti a občianskych zružení, organizuje sa každý rok vždy v priebehu septembra. Pri príležitosti Európskeho roku dobrovoľníctva bola táto akca rozšírená na dva dni.

Keď sme sa o tejto akcií dozvedeli neváhali sme a rozhodli sme sa, že sa do nej zapojíme aj my. Pre všetkých záujemcov o dobrovoľníctvo sme mali pripravené rôzne zaujímavé aktivity zamerané na skrášlenie ubytovne a jej okolia. Okrem toho sme mali pripravené aj maľovanie nových klubových priestorov a voľnočasové aktivity pre deti a mládež. keď sme vedeniu ubytovne predstavili myšlienku dobrovoľníckych dní netušili sme, s akým nasadením sa do tejto akcie zapojí. K nášmu zoznamu aktivít pridalo mnoho iných, no nemenej zaujímavých vecí, ktoré sa mali za oba dni zrealizovať. Išlo o nalepenie oznamov o udržovaní čistoty a poriadku, ktoré sme vyrábali s deťmi, o maľovanie výťahu a priestorov pri vrátnici, maľovanie a opravu madiel na schodisku, maľovanie šmykľavky i betónového okraju pieskoviska, čistenie a natieranie pneumatík, ktoré budú slúžiť ako hojdačky i detské preliezky, čistenie okolia ubytovne, úprava trávnatých a lesných porastov, úprava okolia na budovanie lezeckej steny a detskej cyklodráhy, natieranie futbalových bránok a mnohé iné. 

Deň D...:

Keďže do tejto akcie sme hodlali zapojiť aj obyvateľov ubytovne, vedenie ubytovne túto akciu spropagovalo formou oznamov na každom poschodí ubytovne. V deň podujatia sme si dali spoločnú poradu s vedením ubytovne na ktorej sme si rozdelili úlohy a dohodli sa na postupe dobrovoľníckych prác. Okolo štvrť na desať prišla aj televízia, ktorá naše dobrovoľnícke aktivity natáčala. Krátko po desiatej hodine sme prostredníctvom "staničného" rozhlasu pozvali obyvateľov ubytovne na Dni dobrovoľníctva. "Ja som sa už zapojila a očakávam, že sa zapojíte aj vy. Volám sa Renáta Šulová...", povedala Pani Renáta, ktorej záleží na zveľadení Fortuny a jej okolia.

   

Dni dobrovoľníctva sme odštartovali symbolicým nalepením oznamov o dodržiavaní čistoty a poriadku. Potom sme na parkovisko vykotúľali všetky nazhromaždené pneumatiky a obetaví chlapi z ubytovne sa pustili do ich čistenia a natierania, s ktorým im popoludní pomohli aj deti. A kým sa na jednej strane pripravovali pneumatiky na hojdačky a preliezky, pri pieskovisku sa združovali dobrovoľníci, vedenie a dvaja dospelí obyvatelia ubytovne. Ich úlohou bolo vymaľovať šmykľavku, očistiť betónové okraje pieskoviska od buriny a natrieť ich žltou farbou. Zároveň sa pustili aj do maľovania šmykľavky rôznymi pestrými farbami. Deti medzitým odstraňovali chŕštie z pod okien ubytovne a o niečo neskôr sa spolu s nami pustili do zbierania odpadkov. Pod oknom nášho nového klubu medzitým skauti čistili okolie od odpadkouu a iných nečistôt a pripravovali ho tak na potreby budúcej lezeckej steny.

      

Blížil sa čas obeda. Zatiaľ čo sme si  pochutnávali na chutnom šaláte s chlebom a dezerte v podobe koláča, niektorí obyvatelia usilovne pracovali ďalej. Počas obednej prestávky sme sa so skautami porozprávali o dobrovoľníckych aktivitách, ktoré tam počas roka pravidelne vykonávame.

Popoludní sme sa s obyvateľmi ubytovne a veľkými vreciami na smeti presunuli na opačnú stranu ubytovne, kde bolo pod oknami množstvo odpadkov. Okrem zbierania odpadkov, ktorých tam bolo viac než dosť, sme sa s elánom pustili aj do odstraňovania chŕštia, ktoré na svahu rástlo dlhodobo a ktoré tak isto ukrývalo spústu odpadkov. Avšak vďaka sekerám, pílkam, metlám, vreciam na smeti, dobrovoľníkom a obyvateľom ubytovne sa toto okolie postupne začalo meniť na nepoznanie. Potom sme sa presunuli k dstraňovaniu a úprave ďalších krovín nachádzakúcich sa na tejto strane ubytovne. Deti si zároveň vymaľovali aj futbalové bránky na ihrisku.

   

A zatiaľ čo sme robili poriadok v okolí ubytovne, skauti sa s chuťou pustili do maľovania vstupnej haly do ubytovne známymi bratislavskými motívmi.

Ani sme sa nenazdali a prišiel večer. Poodkaldali sme všetko náradie a unavení sme sa presunuli do klubu. V krátkosti sme zrekapitulovali prvý dobrovoľnícky deň a dali sme si niečo pod zub. Potom sme ešte v klube do kamery pedstavili naše nízkoprahové aktivity a bežný život obyvateľov ubytovne. Záver dobrovoľníckeho dňa sa niesol v znamení rozhlasového vysielania v rámci ktorého Maťa poďakovala všetkým obyvateľom, ktorí neváhali a zapojili sa do našich aktivít a zároveň vyzvala aj ostatných aby neváhali a na druhý deň sa do Dní dobrovoľníctva zapojili aj oni.

Prišla nedeľa. Dopoludnie patrilo pokračovaniu zbierania odpadkov v okolí ubytovne. Odstraňovali sa nepotrebné kríky, kosila sa tráva. O kúsok ďalej zatiaľ chalani pod dohľadom rodičov orezávali konáre v neďalekom lesnom poraste kade má viesť okružná cyklodráha. Na trávnatej ploche parkoviska sa medzitým kopali jamy do ktorých sa osádzali vymaľované pneumatiky, zemetala sa cesta i chodník parkoviska. Kontajnery praskali vo švýkoch. 

     

Popoludní prišlo narad betónoanie osadených pneumatík. Neďaleko futbalového ihriska sa vykopali jamy na ďalšie pneumatiky. Dokončilo sa zbieranie odpadkov a maľovanie pneumatík, ako aj orezávanie krovín a lesného porastu.

 

Pri čistení okolia sme v zemi našli starý a zhnitý drevenný matrac. "Ak bol niekto unavený, mohol sem prísť a odpočinúť si", povedala s úsmevom Martina Kravárová, pre návštevu z občianskeho združenia C.A.R.D.O., ktoré nás v rámci Dní dobrovoľníctva prišlo pozrieť. Betka Mráčková pri pohľade na odvedenú prácu neskrývala dojatie. Nemohla uveriť koľko práce sa nám počas oboch dobrovoľníckych dní podarilo vykonať. A to aj napriek tomu, že nám s výnimkou 2 dobrovoľníčok (1 z nich bola u nás na úvodnom stretnutí ohľadom dobrovoľníctva) nikto z verejnosti pomôcť neprišiel. No aj napriek tomu sa nám podarilo splniť náš cieľ - zapojiť obyvateľov ubytovne do dobrovoľníckych aktivít. 

Záver dobrovoľníckych dní s niesol rátaní počtu dobrovoľníkov a ich odpracovaných hodín. No ešte predtým Maťa prostredníctvom rozhlasu poďakovala všetkým, ktorí sa do Dní dobrovoľníctva zapojili a poprosila obyvateľov, aby pokračovali v započatom zveľaďovaní svojho okolia. Zároveň sa s prosbou obrátila aj na tých, ktorí bezohľadne vyhadzujú smeti cez okno. Vyzvala ich, aby nevyhadzovali smeti cez okno. Mali by zobrať na vedomie, že deti tie odpadky zbierali dva dni. 

Malá rekapitulácia na záver:

Do Dní dobrovoľníctva na Fortune sa zapojilo celkovo 47 dobrovoľníkov, ktorí spolu odpracovali 355,5 dobrovoľníckych hodín. Na celom Slovensku sa do tejto akcie zapojilo rekordných 6 651 dobrovoľníkov, ktorí odpracovali spolu 23 870 dobrovoľníckych hodín.

Na záver preto vslovujeme úprimné poďakavanie všetkým dobrým ľuďom - dobrovoľníkom, ktorí neváhali a zapojili sa do tejto úžasnej akcie. Naše poďakovanie patrí aj všetkým partnerom tohto projektu bez ktorých by sa Dni dobrovoľníctva nemohli zorganizovať. Totuto cestou sa zároveň chceme poďakovať občianskemu združeniu C.A.R.D.O. a Betke Mráčokovej, ktoré je zakladateľkou dobrovoľníckych dní na Slovensku, za Úsmev ako dar Majke Soboličovej za poskytnutie peňažných prostriedkov na nákup vecí súvisiacich s touto akciou, vedúcemu ubytovne - Martinovi Faktorovi a vedeniu ubytovne za poskytnutie materiálu a zapojenie sa do dobrovoľníckych prác, ako aj všetkým obyvateľom - deťom, mládeži i dospelým a všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa do tejto akcie zapojili. Za náš tím za pomoc na Dňoch dobrovoľníctva ďakujem Martine Kravárovej vďaka ktorej sme sa do tejto akcie zapojili, Lenke Lacovej, Danke Sýkorovej, Dominike Kubovičovej a Zuzane Šubjakovej (možno našej budúcej dobrovoľníčke). Vďaka ním sa nám aspoň trošku podrilo skrášliť okolie ubytovne a zmotivovať niektorých obyvateľov, ktorí pokračujú v tom, čo sme na Dňoch dobrovoľníctva začali. Ešte raz, veľká vďaka vám všetkým.

Ďalšie fotografie z akcie Dni dobrovoľníctva 2011 nájdete na našom Facebooku.

Chcete nám aj vy pomôcť k skrášleniu okolia ubytovne Fortuna, jej vnútorných priestorov? Chcete aj vy prispeiť ku skrášleniu našich klubových priestorov, alebo sa stať našim dobrovoľníkom? Sme otvorení akejkoľvek forme pomoci, či spolupráci. Tak neváhajte a kontaktujte nás e-mailom na funclubfortuna@gmail.com. ĎAKUJEME!

Texta foto: Jaroslav Filo