Dana Müllerová - Sladká je laureátkou Ceny Dar roka

23.06.2010 14:21

Dana Müllerová - Sladká je dobrovoľníčkou Úsmevu ako dar už 7 rokov. Jej dobrovoľnícka práca spočíva v SOS programe, respektíve ako sama tvrdí SOS program je ona sama. Zameriava sa na poradenstvo, konkrétnu pomoc a adaptáciu mladých dospelých, ktorí opúšťajú detské domovy po dosiahnutí veku dospelosti. Danka je pre mladých dospelých častokrát poslednou záchranou.

Deti v detských domovoch majú aspoň vychovávateľov a strechu nad hlavou. Ale po dosiahnutí plnoletosti a odchode z domova zrazu nemajú nič a nikoho. A preto sa s prosbou o pomoc obracajú práve na Danku, ktorá im s láskou podá pomocnú ruku. Vďaka databáze, ktorú si sama vypracovala im vie poradiť a pomôcť pri vybavovaní ubytovania a hľadaní práce, pomáha pri vybavovaní úradných dokladov a sprostredkovaní zdravotného vyšetrenia, pomáha slobodným matkám v núdzi, či sprostredkuje pomoc pri ukončení vzdelania.

Danka už pomohla viac ako 500 domovákom, za svoju záslušnú prácu však odmeita akúkoľvek odmenu.

Počas svojej práce sa stretla s nejedným dojímavým osudom bývalých domovákov. Bojuje o to, aby sa problematika mladých odchovancov z detských domovov dostala do povedomia spoločnosti, o čo s snaží uverejňovaním príbehov bývalých domovákov v solídnych týždenníkoch Slovenska, či Reflex.

Vďaka jej obetavej práci, tím ktorí to potrebujú zriadila spoločnosť T-Mobile Slovensko BEZPLATNÚ LINKU PRE BUDÚCNOSŤ: 0800 800 123 begin_of_the_skype_highlighting 0800 800 123 FREE  end_of_the_skype_highlighting, ktorá je určená mladým ochovancom z detských domovov, ktorí potrebujú podať pomocnú ruku.

Hoci jej práca je neľahká jej viera a odhodlanie pomoc tým, ktorí to potrebujú ju posúvajú vpred. Aj preto jej Slovenská humanitná rada 15. júna 2010 na slávnsotnom stretnutí v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca udelila morálne ocenenie Dar roka ako poďakovanie za jej dlhoročnú pomoc mladým dospelým. 

Slovenská humanitná rada (SHR) už po pätnásty raz udelila morálne ocenenie - Cenu dar roka jednotlivcom a právnickým osobám, ktoré počas uplynulého roka nezištne pomáhali ľudom, odkázaným na pomoc iným a významne sa zaslúžili o rozvoj dobrovoľníctva na Slovensku.

"Týmto morálnym ocenením sa snažíme informovať verejnosť a vyzdvihnúť príklady tých, ktorí sa podieľajú na vytváraní dôstojných podmienok pre ľudí, ktorí nemajú v živote šťastie a nemôžu sa tešiť ani dobrému zdraviu či práci," povedal prezident SHR Ivan Sýkora.

Danke Müllerovej - Sladkej blahoželáme k získanému oceneniu a prajeme jej veľa úspechov pri jej dobrovoľníckej práci.

Autor: Jaroslav Filo
Zdroj: TASR