Bilancujeme rok 2010

18.12.2010 17:11

Máme pred sebou posledné dni roku 2010 a to je čas na malú rekapituláciu nášho anjelského programu. V nasledujúcom článku sa preto pozrieme na všetko, čo sa nám vďaka našim dobrovoľníkom, Spoločnosti Úsmev ako dar, magistrátu mesta Bratislava, spoločnosti T-Mobile Slovensko, či Nadácií Pontis podarilo v tomto roku zrealizovať.

Pravidelná klubová činnosť:

Aj tento rok sme najväčší priestor venovali pravidelným klubovým aktivitám zameraných na rozvoj samoobslužných činností, tvorivosti a nadania detí. Klub pre deti sme realizovali 2x do týždňa a v rámci neho sme s deťmi robili viaceré zaujímavé výtvarné aktivity, ale aj hry zamerané na rozvoj jemnej motoriky a logického myslenia. Deti sa však mohli zahrať aj s plyšovými hračkami, či so skladačkami. V letných mesiacoch sme vďaka schválenému projektu rozšírili naše aktivity o bicyklovanie a korčuľovanie po okolí ubytovne. V októbri sme našu klubovú činnosť rozšírili o Klub domácich úloh, v rámci ktorého sme deťom pomáhali s prípravou na vyučovanie a doučovali sme ich predmety v ktorých mali nedostatky. Naše tohtoročné aktivity sme zakončili vianočným klubom v rámci ktorého sme pre nich mali pripravené nie len vianočné darčeky, ale drobné občerstvenie.

V rámci nášho klubu sme v apríli zobrali naše deti na Železnú studničku, do Sadu Janka Kráľa, či do Zoologickej záhrady. V auguste sme zase navštívili Múzeum dopravy a v jesennom období sme sa z nášho klubu presunuli do centráli našej spoločnosti, kde sme spolu s novými dobrovoľníkmi vyrábali rôzne zaujímavé predmety.

 

Mimoklubové aktivity:

Okrem pravidelnej klubovej činnosti sme počas víkendových a v niektorých prípadoch aj pracovných dní zorganizovali pre deti aj niekoľko zaujímavých mimoklubových akcií.
■ 1. jún 2010: MDD v OC Polus - akcia organizovaná Spoločnosťou Úsmev ako dar a obchodným centrom Polus
■ 5. jún 2010: 
Deň detí z nízkoprahom - akcia realizovaná v spolupráci s komunitnou nadáciou
■ 13. jún 2010: Spoločná opekačka na Železnej studničke - akcia určená na spoznanie jednotlivých anjelskych tímov a nadviazanie nových kamarátstiev medzi deťmi. Akciu zorganizovali naše MAPKY Zuzka Slezáková a Kristína Botlová.
■ 18. september 2010: Deň otvorených dverí DPB vo Vozovni Jurajov dvor - výstava historických i modrných vozidiel DPB, prehliadka areálu s Cabriobusom a Prešporáčikom, jazda zručnosti vodičov DPB...
■ 23. október 2010: Návšteva biofarmy Salaš Stupava - celodenný výlet po záhorí v rámci ktorého sme nenavštívili len stupavský salaš, ale aj televíziu Markíza, pútnicke miesto Marianka, či starobilý hrad Devín.
■ 7. november 2010: Rozlúčka s jeseňou, alebo predvianočné kreácie - akcia zameraná na prechádzku jesennou prírodou a zapojenie nových dobrovoľníkov do práce s deťmi.
■ 3. december 2010: 28. Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar - najstarší charitatívny koncert pre deti z detských domov a náhradných rodín, na ktorý sme po prvý krát mohli zobrať aj naše deti.

V mimoklubových aktivitách by sme radi pokračovali aj v budúcom roku. Prostredníctvom rôznych výletov, či návštevou podujatí totiž môžeme u detí budovať pozitívny vzťah k prírode, kultúrnym pamiatkam, histórií, či záujem o kultúrno-spoločenské dianie v meste. Takéto aktivity však závysia od voľného času našich dobrovoľníkov a preto ich viac menej vykonávame nepravideľne.

 

Víkendovky a tábory:

Aj tento rok sme naše deti zobrali mimo ich prirodzeného prostredia, kde sme pre nich pripravili zaujímavé aktivity. Na víkendovke na Kunovskej priehrade zrealizovanej prvý prázdninový víkend (3. - 5. júla 2010) sme okrem detí pracovali aj s ich rodičmi, ktorých sme posilňovali v ich rodičovských zručnostiach. Počas predĺženého víkendu sa deti mohli dosýtosti vykúpať, zahrať si loptové hry, či prejsť sa po okolí priehrady.

O dva týždne neskôr (15. - 20. júla 2010) sme pre naše deti pripravili zaujímavý tábor v rekreačnej oblasti Malinô Brdo pri Ružomberku. Na rozdiel od minuloročných táborov sme tento tábor ladili v turistickom duchu. Počas 6-dňového pobytu na chate Skalka sme deti zobrali do Thermalparku Bešeňová, do Demänovskej jaskyne Slobody, ale aj do malebnej obce Vlkolínec, či na samotný vrchol kopca Malinné. K neopakovateľným zážitkom tábora patrila aj návšteva blízkeho salaša, jazda kabinkovou lanovkou, či nočný pochod. Na konci tábora sme deti odmenili nie len za turistiku a prekonanie samého seba, ale aj za správanie, poriadok na izbách, celkové zapájanie do aktivít, či Nočnú hru.

 

Aktivity v rámci Spoločnosti Úsmev ako dar:

Naši dobrovoľníci sa okrem pravidelných aktivít s deťmi v rámci nášho nízkoprahu zapojili aj do niekoľkých akcií našej spoločnosti. Išlo napríklad o zbierku Jeden deň úsmevu, akciu Pomôžme deťom s úsmevom, konferenciu Mosty k rodine 2010, Vianočné trhy 2010, či Polus Street Art Mikuláš. V rámci našich možností sme pomohli aj s prípravou vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar.

 

Anjelsky tím:

Potom čo v septembri 2009 náš anjelsky tím opustili dobrovoľníci Ľuboš Feješ a Lucka Košová, zabezpečovali chod nášho klubu okrem mňa aj anjelka Danka Sýkorová a koordinátorka projektu Fortuna Martina Kravárová. Na jar tohto roku sa však náš anjelsky tím rozrástol o nových dobrovoľníkov Dominiku Kubovičovú, Paľka Hrabovského a Katarínu Vesekovú. V júny k nám pribudla aj budúca psychologička Lenka Galbová a v novembri sa náš tím rozrástol o nového dobrovoľníka Juriho Martinova. 

 

Vzdelávanie dobrovoľníkov:

Tento rok sme úspešne začali so vzdelávaním našich dobbrovoľníkov. Danka Sýkorová úspešne nastúpila do 1. ročníka Anjelskej akadémie, zatiaľ čo ja som nastúpil do 2. ročníka tohto unikátneho vzdelávacieho projektu. V závere leta sa náš anjelsky tím zúčastnil na tradičnom celoslovenskom stretnutí dobrovoľníkov a naši dobrovoľníci sa prihlásili na výcvykový program PRIDE, ktorý sa zrealizuje v priebehu budúceho roka. 

 

Zrealizované projekty:

V tomto roku sme vďaka Martine Kravárovej pre potreby nášho klubu zrealizovali niekoľko zaujímavých projektov. Vďaka ním sme mohli nakúpiť rôzne výtvarné potreby, hračky a pomôcky na rozvíjanie tvorivosti a jemnej motoriky, knihy pre rozvoj čitateľskej gramotnosti a zaviedli sme internet, čo nás motivovalo k založeniu našej webovej stránky. Okrem toho sme získali aj niekoľko malých i veľkých bicyklov i kolieskové korčule. Koncom tohto roka sme vďaka podpore magistrátu mesta Bratislava nakúpili technické vybavenie nášho klubu ako sú notebook, multimediálne zariadenie, wifi router, či fotoaparát. V závere roka sme sa zapojili aj do projektu Operácia vianočné dieťa 2010, v ďaka ktorému sme mohli naše deti na Vianoce obdarovať zaujímavými vianočnými darčekmi. 

 

Plány na rok 2011:

Aj v roku 2011 by sme radi zrealizovali niekoľko zaujímavých vecí. Začiatkom roka by sme mali dostať ďalšie klubové priestory, ktoré nám schválil magistrát mesta Bratislava. Nové priestory by sme využili jednak ako sklad vecí ale aj na naše ďalšie aktivity. Zároveň plánujeme vkusne zariadiť nové priestory, ako aj už existujúce priestory nášho nízkoprahu. 

V budúcom roku si chceme znovu prejsť aj nastavenie pravidiel nášho nízkoprahu a zaviesť knižnicu odbornej literatúry. Nie všetci dobrovoľníci totiž študujú, alebo by chceli študovať Sociálnu prácu, či Pedagogiku. A preto chceme postupne do klubu priniesť takúto literatúru, aby sa naši dobrovoľníci mohli vzdelávať aj v tejto oblasti. 

Okrem toho by sme náš anjelsky tím radi rozšírili aj o ďalších nových dobrovoľníkov, v ďaka ktorým by sme mohli skvalitniť našu nízkoprahovú činnosť, prípadne ju rozšíriť aj o ďalšie dni v týždni. 

Na záver sa chcem úprimne poďakovať všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili naše aktivity. Moje poďakovanie patrí aj našim dobrovoľníkom a zamestnancom spoločnosti Úsmev ako dar vďaka ktorým sme mohli zrealizovať naše nízkoprahové aktivity pre deti a ich rodiny.

Ak sme vás touto krátkou výročnou správou zaujali a chceli by ste aj vy podporiť našu myšlienku "...aby každé dieťa malo rodinu", pošlite SMS v tvare DMS USMEV na číslo 877. Cena 1 DMS správy je 1 EURO. ĎAKUJEME!

Video Bilancujeme rok 2010 si môžete pozrieť TU.

Jaroslav Filo
Archanjel nízkoprahového centra Fun Club Fortuna