Ako sme navštívili vozovňu Jurajov dvor

19.09.2010 14:57

BRATISLAVA – Začiatkom septembra sme sa rozhodli, že naše deti zoberieme na zaujímavý výelt parným vlakom na Plavecký hrad, ktorý sa konal v stredu 15. septembra. Ale zdôvodu veľkého záujmu o túto akciu zo strany verejnosti sa nám nepodarilo zabezpečiť potrebný počet cestovných lístkov do tohto vlaku. Preto sme sa rozhodli, že vymyslíme náhradnú akciu. Dohodli sme sa, že v sobotu 18. septembra zoberieme deti na Deň otvorených dverí vo Vozovni Jurajov Dvor.

Pred Fortunou sme sa stretli okolo pol deviatej ráno. Keď sme už boli všetci, vybrali sme sa k zastávke autobusu číslo 83 „Pri kríži“, s ktorým sme sa odviezli po Patrónku, kde sme prestupovali na linku číslo 63. Tá nás zaviezla až pred areál vozovne Trnávka, kde bol cieľ našej cesty.

Po príchode do areálu sa naše deti rázom rozbehli preskúmať interiéry vystavených autobusov i trolejbusov. A to nie len tých moderných, ale aj historických.

 

Dievčatá sa zase pristavili pri detských atrakciách a nechali si pomaľovať tváre.

My ostatní sme si medzitým spravili exkurziu vozovne s historickým autobusom Karosa Cabrio. Keďže o jazdu s týmto autobusom bol však veľký záujem, museli sme počkať kým príde na nás rada. Počas jazdy nás okrem výkladu vodiča autobusu zaujala aj rezká „hymna“ dopravného podniku Beusácka, ktorú naspieval Dušan Barczi & amp. Za jazdy sme mali možnosť vzhliadnuť nie len odstavené autobusy, ale aj výstavu moderných i historických električiek, či odstavené trolejbusy.

 

Po vystúpení z autobusu sme si nenechali ujsť jazdu zručnosti vodičov dopravného podniku. Po nej sme sa opäť na chvíľu pristavili pri autobusoch  a potom sme sa už presunuli k električkovým veteránom. Veď kto by si nechal ujsť možnosť zazvoniť starodávnou električkou? Naše deti určite nie.

    
  

Keďže sme chceli stihnúť aj ďalšie atrakcie, od historických električiek sme sa presunuli na stanovište vláčika Prešporáčika. S ním sme absolvovali aj prehliadku dielni ťažkej údržby električiek Po skončení prehliadky sme si opätovne počkali na príchod Cabrio busu, ktorým sme si následne pre veľký úspech  zopakovali jazdu po areáli vozovne.  

Nuž a potom sme a vybrali na skákaciu trampolínu.

Pár minút po 14-tej hodime sme si vyskúšali rýchly presun. Len čo sme totiž zistili, že jeden z historických autobusov, Škoda 706 RTO #236 už pomaly odchádza z areálu do svojej domovskej vozovne v Krasňanoch, rýchlo sme sa pripravili na odchod a nastúpili si do tohto autobusu. Možnosť odviesť sa historickým autobusom sa totiž nenaskytne každý deň. Nám všetkým sa jazda s týmto autobusom veľmi páčila.

 

Cieľom tohto podujatia bolo spríjemniť deťom sobotný deň a zobrať ich na zaujímavú dopravácku akciu. V takýchto aktivitách by sme radi pokračovali aj v budúcnosti. Popri klubových aktivitách zameraných na rozvoj osobnosti, samoobslužných činností, tvorivosti a nadania detí, môžeme prostredníctvom rôznych výletov, či návštevou podujatí budovať u detí pozitívny vzťah k prírode, kultúrnym pamiatkam, histórií, či o kultúrno-spoločenské dianie v meste. Víkendové aktivity však závisia od voľného času dobrovoľníkov.

Už teraz sa však všetci tešíme na ďalšiu zaujímavú akciu, ktorú pre naše deti pripravíme.

Jaroslav Filo