Ako sme navštívili bratislavské Múzeum dopravy

08.09.2010 16:09

BRATISLAVA - Už dlhšiu dobu sme uvažovali nad tým, že by sme v rámci našich klubových aktivít zobrali deti nejakam do mesta. Po dlhšom uvažovaní sme sa nakoniec rozhodli navštíviť bratislavské Múzeum dopravy, ktoré sme s našími deťmi naposledy navštívili koncom októbra 2008. Slovo dalo slovo a štvrtok 19. augusta 2010 sme sa s deťmi stretli pred bránami ubytovne, odkiaľ sme mali vyrážať do vyššie spomínaného múzea.

Samozrejme, že o tomto programe bolo treba informvoať aj naše deti. Z našej strany to nebol žiadny problém. V pondelok dopoludnia sme pripravili zaujímavý plagát, ktorý sme počas popoludňajších klubových aktivít rozvešali v priestoroch ubytovne.

Prišiel štvrtok, pár minút po 13-tej hodine. Chvíľku sme ešte počkali na posledných opozdilcov a pobrali sme sa na električku. Cestou sme sa ešte zastavili v našom stánku na Kamennom námestí, kde sme za  v rámci akcie Pomôžme deťom s úsmevom za dobrovoľný finančný príspevok ľudí odmeňovali croasantmi a žuvačkami. Zamestnanci Úsmevu mi totiž sľúbili, že naše deti obdaria týmito sladkými dobrotami.

Krátko pred 15-tou hodinou sme už stáli pred bránami Múzea dopravy, ktoré mapuje históriu cestnej i železničnej dopravy na území Slovenska. Expozície múzea sú situované v budove prvej parostrojnej stanice na Slovensku, na ktorú 20. augusta 1948 prišiel prvý parný vlak Bihár z Viedne.

Múzeum je rozdelené na cestnú a železničnú expozíciu. Vývoj cestnej dopravy je v múzeu prezentovaný rozsiahlou zbierkou vozidiel od kočov a prvých motorových samohybov cez motocykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozy zo 70-tych rokov. Železničná expozícia prezentuje bohatú históriu slovenských železníc. Môžete tu vzhliadnuť nákladné vozne z prelomu 19.a 20.storočia, akumulačný parný rušeň a parný žeriav, či dieselový rušeň T 679.019 „Pomaranč“, ktoré sú vystavené na koľajisku pred skladmi. Okrem toho tam nájdete aj diorámu dopravnej kancelárie, rôzne návestidlá a ďalšie nemenej zaujímavé exponáty.

Najväčší záujem vzbudila u detí železničná technika. Najviac času sme pravdepodobne strávili v historickom poštovom vozni Fa 5-2085 patriacemu Klubu železničných modelárov Bratislava. V tomto vozni sa nachádza modelové koľajisko „Bratislavský okruh“, ktoré je v prevádzke od 22. júna 1989 o úctyhodných rozmeroch 1,2×10 metrov. Modelové koľajisko znázorňuje bratislavský železničný uzol. Jeho centrom je Hlavná stanica aj s priestormi dnešného múzea dopravy. Na západnej časti trať pokračuje cez prvý železničný tunel a legendárny Červený most k Železničnej stanici Devínska nová Ves. Hoci sa pôvodne uvažovalo s vytvorením železničnej stanice Bratislava – Lamač, s priestorových dôvodov sa od tohto zámeru upustilo a pristúpilo sa k vytvoreniu železničnej stanice Bratislava – Devínska nová Ves. Za touto stanicou sa trať stáča a ako východná časť trate pokračuje späť na Hlavnú stanicu v Bratislave. Na tejto strane trať prechádza železničnou stanicou Vajnory a pokračuje popri rušňovom depe Bratislava – Východ, staré depo Rendéz. Pre rozsiahlosť rušňového depa tu toto zaujímavé depo nemohlo byť vybudované. (Modelové koľajisko rušňového depa Bratislava – Východ so zimnou scenériou sa nachádza v národnom železničnom múzeu na Rendezi.) Železničná trať pokračuje popri železničnej stanici Bratislava – Vinohrady a rušňovom depe Bratislava – Hlavné na bratislavskú Hlavnú stanicu. V rámci modelového koľajiska je vybudovaná časť trolejbusovej trate na Kolibu, ktorá sa nachádza v blízkosti železničnej stanice. Druhá časť poštového vozňa je určená na predaj železničných suvenírov, ako sú rôzne železničné modely a koľajiská, puzzle, vystrihovačky, knihy, či pohľadnice so železničnou tematikou.

   

Nezabudli sme si však pozrieť ani najstarší automobilový exponát Praga z roku 1911 pána Příhodu z Prahy a skôr ako sme opustili múzeum, zapísali sme sa do "knihy návštev".

Návšteva bratislavského múzea dopravy sa deťom veľmi páčila. Svedčí o tom aj fakt, že si z neho na pamiatku odneisli zaujímavé pohľadnice, či plagáty. Nuž a keďže sme počas prehliadky tejto zaujínavej expozície vyhladli, stavili sme sa cestou domov na malé občerstvenie.

A pokiaľ sa Múzeum dopravy rozhodnete navštíviť aj vy tak vedzte, že je otvorené denne okrem pondelka od 10:00 do 17:00.

Jaroslav Filo