Dni dobrovoľníctva 2011 - Zažite povznášajúci pocit z nezištnej pomoci druhým

12.09.2011 15:45

Tretí ročník Dňa dobrovoľníctva prináša možnosť zapojiť širokú verejnosť do zmysluplných a nezištných aktivít na celom Slovensku. V roku 2011, Európskom roku dobrovoľníctva, budú tieto dni hneď dva - 23. a 24. september 2011. Počas nich sa môže verejnosť zapojiť do  aktivít pre dobrovoľníkov vytvorených mimovládnymi organizáciami, samosprávou, či neformálnymi skupinami občanov. V 61 mestách a obciach Slovenska je pripravených 139 aktivít, čo znamená dvojnásobný nárast v porovnaní s rokom 2010.

Počas piatka a soboty, 23. a 24. septembra 2011 sa bude môcť každý, spravidla v čase od 10.00 do 18.00 hod. priamo zapojiť do dobrovoľníckych činností podľa vlastného výberu. „Pozývame všetkých – študentov, zamestnaných, nezamestnaných, deti, rodiny aj seniorov. Želáme si, aby čo najviac ľudí zažilo povznášajúci pocit zo zmysluplnej práce vykonanej pre iných. Radi by sme vytvorili rekord a zapojili viac ako 4000 ľudí,“ povedala Alžbeta Mračková, výkonná riaditeľka OZ C.A.R.D.O. Počet zapojených dobrovoľníkov zverejní C.A.R.D.O. v sobotu večer, po ukončení podujatia. Dobrovoľníkom otvoria dvere organizácie sociálneho, zdravotníckeho, kultúrneho, environmentálneho a voľnočasového zamerania. Ľudia sa budú môcť priamo zapojiť napr. do čistenia verejných priestorov, do skrášľovania zariadení pre deti a seniorov, ale aj do diskusií a voľnočasových aktivít s deťmi a mládežou, pacientmi, seniormi a pod. Medzi zaujímavé aktivity patrí čistenie interiéru Pisztoryho paláca v starom meste v Bratislave, čistenie a označovanie hraníc Chránených území Soví les a Hrabiny v Petržalke, či likvidácia následkov minuloročných povodní v Handlovej alebo čistenie areálu zimného štadióna v Banskej Bystrici.

Do Dní dobrovoľníctva sa zapoja aj umelci a mediálne známe osobnosti. Mirka Partlová bude v rodinnom centre čistiť záhradu a ihrisko, František Kovár podiskutuje s klientmi v domove pre seniorov, Kristína Farkašová bude s ďalšími dobrovoľníkmi registrovať účastníkov festivalu Divadelná Nitra, Bibiana Ondrejková sa zapojí do úpravy záhrady v zariadení pre autistov v Borovej. Okrem nich budete môcť počas Dní dobrovoľníctva stretnúť aj Juraja Kemku, Martina Madeja, Mishu, Roba Pappa, Mira Jaroša, Roba Opatovského, Luciu Hablovičovú - ambasádorku Európskeho roka dobrovoľníctva 2011 a Lukáša Latináka, vyslanca dobrovoľníctva na Slovensku. Prečo to robia? František Kovár zdôvodňuje svoje konanie takto: „Zamýšľam sa nad smutnými udalosťami, ktoré sa dejú okolo nás. Uvedomujem si, že každý sme dostali v živote niečo iné - niekto je bohatý, iný chudobný...A to by nás malo viesť k solidarite voči ostatným. Niekedy ale treba ľudí nakopnúť. Dni dobrovoľníctva sú na to vhodné, a preto sa pridávam.“

Zoznam organizácií a podrobný opis aktivít na celom Slovensku nájde každý na stránke www.dobrovolnictvo.sk. Záujemcovia, ktorí nemajú prístup k internetu, môžu volať na bezplatnú linku 0800 103 104, k dispozícii sú aj čísla 0944 418 291 a 02/54430427. „Dni dobrovoľníctva sú jedným z najväčších projektov v rámci Európskeho roka dobrovoľníctva 2011. Ďalšími významnými aktivitami sú zákon o dobrovoľníctve, ktorý bude schválený koncom roka a výskum o dobrovoľníctve, ktorého výsledky prinesieme onedlho“, dodala Mračková. 

Za poskytnutie tlačovej správy ďakujeme Jane Vlasicovej z OZ C.A.R.D.O.