Zoznamovacie aktivity

20.02.2011 16:36

Skupina mladých ľudí, ktorá do prípravnej fázy zahrnula výmenu informácií o jednotlivých členoch skupiny alebo si mladí ľudia spolu dopisovali, má situáciu o niečo jednoduchšiu - vytvoria sa prirodzené páry, ktorí už v minulosti spolu komunikovali. Tí ostatní sa musia ešte len spolu zoznámiť a spoznať, aby výmena bola čo najvydarenejšia. 

Kedy a ako dlho?

Skúsenosť hovorí že aj keď partnerská skupina dorazí neskoro v noci a slovenskí účastníci sú prítomní - je jednoducho nemožné neurobiť aspoň krátke predstavenie a zoznámenie sa. Celý ďalší deťo /alebo jeho podstatnú časť) venujte týmto aktivitám. Čím skôr sa totiž obaja /alebo viacerí) partneri dajú "dokopy", tým skôr sa môžu rozbehnúť ostatné aktivity a ich priebeh bude jednoduchší a hľadší. Vždy sa snažte zorganizoať predstavovanie v zmiešaných dvojiciach alebo skupinách. 

K najčastejším zoznamovacím aktivitám patria:

- Môj štít
- Molekuli
- Human Bingo
- Špagát
- Čo nás spája
- Hľadám toho kto
- Empatia
- Meno s pohybom
- Meno a obrázok
- Deka 
- K
oláž
- The Viking game

 

- Môj šít -

Počet hráčov: nerozhoduje
Dĺžka trvania: v závyslosti od počtu hráčov
Realozácia: účastníci v zmiešaných dvojiciach navzájom zisťujú údaje a vytvárajú "štít" svojho partnera.
Oblasti vhodné do jednotlivých políčok štítu: meno, zamestnanie, škola, očakávania, záujmy, hudba, obľúbená farba, obľúbený šport, herečka, herec, krajina snov, čo viem o krajine partnera, moja prvá spomienka z detstva a podobne.

 

- Molekuly -

Počet hráčov: nerozhoduje
Dĺžka trvania: 5 - 10 minút
Realizácia: vedúci vyvoláva výroky typu: "Spojujú sa molekuly, ktoré maú súrodenca". Tí sa musia čo najrýchlejšie chytiť za ruky. Vedúci hry sa presúva do rôznych rohov miestnosti, aby sa molekuly vytvárali už pri presunoch. 
Iné varianty: Molekuly tých čo majú psa, mačku, neznášajú matematiku, vedia kde je Bratislava, vedia čo je hlavné mesto Dánska,...

 

- Human Bingo - 

Pošet hráčov: nerozhoduje
Dĺžka trvania: 10 minút
Materiál: hárok papiera
Realizácia: každý účastník dostane hárok papiera na ktorom sú rlzne údaje, napr.: kto á brata? Kto má rád zelený čaj? Kto bol na Silvestra na horách? ... Úlohou účastníka je čo najrýchlejšie vyhľadať 1 osobu o ktorej ten - ktorý výrok platí.
Pozor! Informácie je potrebné získať vopred /najlepšie formou dotazníka) a prirpaviť rôzne verzie pre obe skupiny. Najrýchlejší hráč (zrejme ten najkomunikatívnejší) získa odmenu.

 

- Špagát -

Počet hráčov: nerozhoduje
Dĺžka trvania: 10 minút
Materiál: špagát
Realizácia: všetci účastníci sa postavia na špagát a oznámi sa im úloha - zmeniť poradie na špagáte tak, aby stáli v abecednom poradí krsstných mien. Na špagáte musia stáť celý čas aspoň jednou nohou. Keď si účastníci menia miesta, navzájom si hovoria svoje mená a pomáhajú si navzájom aby nikto neopustil špagát. Na záver všetci povedia svoje mená, aby sa skontrolovalo správne postavenie na špagáte podľa abecedy.

 

- Čo nás spája -

Realizácia: hru začína jeden hráč stojaci vo vzdialenosti 5 - 6 metrov od ostatných účastníkov hry. Hovorí: "Po mojej pravej ruke hľadám toho, ktor má rád čokoládu (alebo iný výrok tohto typu)". Zo skupiny vyrazia spravidla všetci hráči, ale len jeden sa dotkne pravej ruky ako prvý a ostane ju držať. Ostatní sa opäť vrátia späť do skupiny. Hráč opäť hovorí: "Po mojej ľavej ruke hľadám toho, kto á rád mládežnícke stretnutia". Situácia sa opakuje. V hre pokračuje výrokom ten hráč, ktorý má rád čokoládu a po ňom ten, ktorý má rád mládežnícke stretnutia. Hra sa dostane do štádia, kde všetci hráči sa už držia, len poslední dvaja majú ešte voľné ruky. ich úlohou je nájsť jednu spoločnú vec, na ktorú majú rovnakú vec tak, aby sa kruh uzavrel.

 

- Empatia -

Realizácia: Hráči sedia vo dvojici oproti sebe. Počas hry sa nerozpráva ani nijako inak nekomunikuje. Každý hráč dostane zoznam otázok, na ktoré musí nájsť odpoveď bez komunikácie s partnerom. Musí sa snažiť "vžiť" do situácie svojho partnera, jeho pocitov a intuitívne odhadnúť odpovedď. Najlepší "empatik" v miestnosti sa odmení. 

Príklad otázok:

- Má Tvoj kolega rád zmrzlinu?
- Má Tvoj kolega zmysel pre humor?
- Páčilo by samu stráviť cestu okolo sveta na malej lodi pre 10 ľudí?
- Má rád hlučnú spoločnosť?
- Má Tvoj kolega radšej víno alebo pivo?
- Myslíš že má Tvoj kolega teraz na sebe spodnú bielizeň?
- Hovorí cudzím jazykom?
- Má kontaktné šošovky?
- Pracuje priamo s mladými ľuďmi?
- Páčiš sa mu?
- Čo si myslí o Európskej únii?
- A čo vzťah Slovensko a EÚ?
- Má radšej digitálne alebo ručičkové hodinky?
- Myslíš si, že Tvoj kolega má predsudky voči spoluobčanom, ktorí sú nejakým spôsobom odlišný od tých "normálnych"?

 

- Meno s pohybom - 

Realizácia: Hráči stoja v kruhu. Vedúci hry povie svoje meno a spraví pri tom nejaký pohyb (napríkla poškriabe sa za uchom, tleskne, vyskočí,...). Hráč vedľa vedúceho zopakuje meno a pohyb vedúceho hry a pridá svoju asť. Hra pokračuje dookola kruhu. Všetci majú zopakovať mená a pohyby dvoch predchádzajúcich hráčov.

 

- Meno a obrázok - 

Materiál: papier a ceruzky
Realizácia: každý hráč nakreslí na papier vec, ktorú má najradšej a výrazne napíše svoje meno. Hráči stoja /prípadne sedia) v kruhu a postupne predstavujú  meno a dôvod, prečo nakreslili tú - ktorú vec. Obrázky sa potom nalepia na stenu.

 

- Deka - 

Materiál: deka
Realizácia: Hráči sa rozdelia na dve skupiny, pričom každá stojí na opačnej strane steny vytvorenej pomocu deky tak, že sa nevidia. Skupiny vyšlú po jednom hráčovi tesne k deke. Keď sa deka odtiahne a hráči sa navzájom uvidia, majú povedať meno hráča na opačnej strane deky. Rýchlejší vyhráva a berie si hráča do svojho družstva.

 

- Koláž - 

Dĺžka trvania: 30 - 45 minút n prípravu
Materiál: staré obrázkové časopisy, lepidlá, veľké výkresy, lepiace pásky, fixky, farbičky
Realizácia: úlohou zúčastnených je vytvoriť koláž obrázkov, textov a farieb tak, aby sa čo najlepšie predstavili ostatným. Môžu lepiť obrázky, ale aj dopisovať texty.
1. variácia: Prezentovať svoju koláž, opísať prácu, rodinu, hobby, svoje pocity a plány.
2. variácia: Zakryjú sa mená a každý háda, komu patrí tá - ktorá koláž. Možnosť aj pre kolektívy, ktoré sa poznajú už dlhšie dokázať si, či sú schopní spoznať navzájom svoje koláže.

 

- The Viking game -

Počet hráčov: nerozhoduje
Dĺžka trvania: 5 minút
Realizácia: Hráči stoja v kruhu. Jeden z hráčov zatrúbi, čím sa zaháji hra. Priloží si ruky k hlave (predstavuje vikingské rohy na helme), obaja susediaci hráči začnú zúrivo veslovať ako keby viezli vikinga na lodi. Úlohou vikinga je zvolať meno iného hráča z kruhu. Ten začne kývať rukami pri hlave a jeho susedia začnú veslovať. Kto zabudne veslovať, alebo kývať rukami pri hlave alebo vyvolať ďalšieho hráča z kruhu - vypadáva. Vtedy všetci hráči dvakrát tlesknú, dvakrát dupnú a hromovo zvolajú: "HU". Hra začína odznova zatrúbením.