Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar

12.01.2012 12:20

Na Vianoce na STV 1

- už 30 rokov šíri osvetu o problematike detí žijúcich v detských domovov,
- predstavuje verejnosti systémové riešenia pre deti v detských domovoch, náhradné rodiny a odchovancov detských domovov,
- spája všetkých zainteresovaných v duchu našej myšlienky ... aby každé dieťa malo rodinu,
- je to prostriedok pre prezentáciu našich partnerov, ktorí nám pomáhajú a podporujú naše projekty a programy,
- počas koncertu sa odovzdáva aj Cena detského Úsmevu pod záštitou Milana Rúfusa v troch kategóriách - systémová pomoc, konkrétna pomoc a osvetová pomoc. Vďaka tejto cene sa verejnosť dozvedá o „anonymných ľuďoch“, ktorí denne pomáhajú a sú oporou pre iných.

Z histórie:

Pri vzniku vianočného benefičného koncertu stála Slovenská televízia. Konkrétne v roku 1982 začali šoféri Slovenskej televízie vianočnou besiedkou v Detskom domove Holíč tradíciu, z ktorej sa zrodil najväčší benefičný koncert pre deti žijúce v detských domovoch.

Dlhé roky bol Koncert Úsmev ako dar jediným charitatívnym koncertom v ČSSR.

Ľudia, ktorí celé roky pripravovali vianočný benefičný koncert po zmene režimu založili občianske združenie Spoločnosť priateľov detských domovov Úsmev ako dar (v súčasnosti Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar), ktoré až do roku 2002 sídlilo v priestoroch Slovenskej televízie. Práve vďaka dlhodobej spolupráci so Slovenskou televíziou a mediálnej podpore, resp. osvete sa Spoločnosti Úsmev ako dar darí nielen zlepšovať podmienky detí žijúcich v domovoch, ale aj realizovať transformáciu detských domovov a tým dosiahnuť zmenu systému starostlivosti o deti žijúce v týchto zariadeniach.

A čo je pre nás najdôležitejšie, aj vďaka koncertu sa zmenil postoj verejnosti k adopcii a náhradným rodinám a deti nachádzajú svoj domov, rodinu a istotu.

Koncert Úsmev ako dar ponúka systematické riešenia pomoci

:

 

V roku 1998 bol na koncerte položený základný kameň Domovského vzdelávacieho centra v Dunajskej Lužnej pre mladých ľudí po odchode z detského domova, ktorí by inak skončili na ulici.
V roku 2000 sa na koncerte pred verejnosťou predstavil systém transformácie detských domovov z internátnych typov na rodinné detské domovy so samostatnými satelitmi (deti žijúce v profesionálnych rodinách),
 
V roku 2003 bolo poukázané na problematiku špeciálnych základných škôl internátnych a aj vďaka tejto osvete sa rozbehli zmeny vedúce k zániku „špeciálok" ku dňu 31.8.2006.

Viac informácií o vianočnom benefičnom koncerte Úsmev ako dar nájdete na stránke www.koncert.usmev.sk.

Text a foto: Úsmev ako dar