Kunovská priehrada

25.07.2010 15:55

Kunovská priehrada je prímestská rekreačná oblasť, vzdialená 5 km od mesta Senica. Vodná plocha s rozlohou 45 ha je obklopená pieskovou plážou a trávnatými plochami. Kunovskú priehradu spravujú Rekreačné služby mestaˇSenica, ktoré ponúkajú komplexné služby pre športovcov, školy v prírode, detské tábory, plavecké kurzy, školenia, oslavy, rodinné rekreácie, individuálnu turistiku s možnosťou ubytovania v ubytovacích zariadeniach rôznej kategórie.Kunovská priehrada je vybavená veľkým parkoviskom, šatňami, sociálnymi zariadeniami, lodenicou, športovým areálom s požičovňou športových potrieb (minigolf, tenisové a volejbalové ihrisko, obrie šachy, ruské kolky) a ihriskom na plážový volejbal. V letnej sezóne sú v prevádzke stánky s občerstvením, potraviny, bufet a reštaurácia.

Ubytovanie: Chata "Nad plážou", Turistická ubytovňa a Chatky Okál

 

Senica:

Zvlnené územie chotára mesta leží v severnej časti Záhorskej nížiny, na rozhraní s Myjavskou pahorkatinou a pokrýva 50,3 km2 s priemernou nadmorskou výškou 208 m. n. m.. Senica postupne dorástla k priľahlým obciam. K mestu sa postupne pričlenili Sotina (1944), Čačov (1971) a Kunov (1976). Dnes je mesto s 21 000 obyvateľmi sídlom okresu, ktorý je súčasťou Trnavského samosprávneho kraja.

Senica je jedným z najvýznamnejších centier regiónu s veľmi silným zázemím. Sídlia tu kultúrne inštitúcie s mestskou i regionálnou pôsobnosťou, no rovnako široká je i ponuka možnosti využávania športových a relaxačno-rehabilitačných zariadení.

Písomná zmienka z roku 1256 svedčí o obci Scynte, osídlenej z veľkomoravských čias.

Mestský erb: Ústredným motívom mestského erbu je svätý Martin, deliaci zlatým mečom svoj plášť. Bol už motívom najstaršej senickej pečate z roku 1444. Rytier odetý vo farbách mesta stojí na modrom poli erbového štítu a hlása domácim i návštevníkom, že toto je mesto, ktoré sa o nich postará.

Historické pamiatky: Rímskokatolícky farský kostol Navštívenia panny Márie (1631), Kaplnka Svätej Anny (15. storočie), Evanjelický a. v. kostol (1783 - 1784), Neskorobarokový kaštieľ (1760), Židovský cintorín (19. storočie), Evanjelický a. v. kostol v Čačove (1864), Rímskokatolícky kostol Panny Márie (1833) a Kunovská zvonica (1860)

 

Tipy na výlety:

Okrem Kunovskej priehrady môžete navštíviť aj 12 km vzdialený hrad Branč prekvapujúci nie len svojim významom ale aj rozlohou. Rovnakým smerom nás zavedie chodník na Starý hrad, miesto nazývané podľa päťtisícročnej pevnosti. Tretím hradom na dohľad je Plavecký hrad s krásnym výhľadom na veľkú časť Záhorskej nížiny. Nad obcou Cérová sa v zalesnenom teréne týči zrúcanina hradu Korlátka, ktorého história siaha až do 11. storočia. Spolu s blízkym Ostrým Kameňom strážili "České cestu".

Navštíviť môžete aj Habánsky dvor - zachované budovy starého mlyna, radnice, klúčiarne, kaplnky postavenej v roku 1873, remesančno-barokový kaštieľ z roku 1636 a Hvezdáreň v Sobotišti, pamätný dom, sochu i pomník Jozefa Miroslava Hurbana v Hlbokom, prírodné liečebné kúpele pre liečbu kožných chorôb a ochorení pohybového traktu v Smrdákoch, sedliacky remeselnícky dvor s dieňou na výrobu keramiky v Sekuloch, rodný dom, múzeum veľkého slovenského osvietenského Básnika Jána Hollého v Borskom Mikuláši, baziliku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne - Strážoch, gazdovský dvor v Starej Turej, či pštrosiu farmu v Kátove.

V obci Brezová si môžeme spraviť malý výlet na Vrch Bradlo (543 metrov). Nad cestou medzi Brezovou pod Bradlom a Košariskami sa nachádza mohyla generála Milana Rastislava Štefánika. V jeho rodnom dome v Košariskách sa nachádza múzeum.

Vzhliadnuť sa určite oplatí aj veterný mlyn holandského typu, ktorý je jediným zachovaným mlynom na Slovensku, barokovo-klasicistický kaštieľ a expozáciu holičskej manufaktúry na výrobu fajansy, založenej Františkom Lotrinským v Holiči, slobodné kráľovské a prekrásne historické mesto Skalica, hrad Červený kameň v obci Častá, Smolenický zámok a jaskyňu Driny predstavujúcu sústavu puklinových chodieb s čarokrásnou kvapľovou výzdobou v Smoleniciach.

 

Kunovská priehrada - autobusové spojenie:

Do rekreačnej oblasti Kunovská priehrada sa zo Senice dostanete prímestskou autobusovou dopravou smerujúcou na Sobotište. V pracovných dňoch sa do Kunova (konečná zastávka Kunov - rázcestie) dostanete aj mestskou dopravou - autobusovou linkou číslo 1 premávajúcou na trase Železničná stanica - Autobusové stanovište - Sotiná - Kunov. Upozorňujeme však, že spoje do / z Kunova premávajú len v úseku Autobusové stanovište - Sotiná - Kunov.

Odchody zo zastávky Autobusové stanovište: 07:45, 13:15 (školský rok), 14:10
Odchody zo zastávky Kunov - rázcestie: 07:25, 08:05, 13:30 (školský rok), 14:20

 

Cyklotrasy v okolí Senice:

Senica - Kunovská priehrada, Kopaničiarska cyklomagistrála, Záhorská cyklomagistrála, Malokarpatská cyklomagistrála, Cyklomagistrála okolo rieky Moravy, modré, zelené a žlté cykloturistické trasy.

Turistické trasy v okolí Senice:

Senica - Kunovská priehrada (rekreačná oblasť mesta Senica): červená TZT, 4 km
Senica - Kunov - Branč: červená + žltá + modrá TZT, 12 km, Chodník Viktora Beniaka
Senica - Šajdikove Humence (pieskovňa): červená TZT, 5 km
Senica - Kunovská priehrada - Sobotište: červená TZT, 3 km
Senica - Starý hrad: červená + žltá + modrá + zelená TZT, 12 km
Sobotište - Útulňa pod Uchánkom: červená + žltá TZT, 4 km
Sobotište - Pecková (576 metrov): červená + zelená TZT, 8 km
Sobotište - Havran (542 metrov): žltá TZT, 7 km
Sobotište - veterná elektráreň Ostrý Vrch (602 metrov): červená TZT, 12 km
Sobotište - náučný chodník: 2,5 km

 

Autor: Jaroslav Filo