Jaroslav Filo: Dobrovoľnícka práca v našom klube má svoj význam

08.10.2011 14:36

Niektorí z vás si možno kladú otázku, prečo sme sa rozhodli pracovať s týmito deťmi a či to má nejaký efekt. Treba povedať že pri práci s deťmi nás počas našej existencie postretli viaceré zaujímavé situácie. No nakoniec sme sa vždy rozhodli v našej práci pokračovať ďalej. Naša dobrovoľnícka práca je oproti práci v detskom domove možno náročnejšia, no aj napriek tomu má svoj význam.

Keď sme po prvý krát prišli na Fortunu videli sme ako deti behajú po chodbách a potulujú sa po okolí ubytovne, lebo nemajú vytvorené podmienky na trávenie svojho voľného času. A hoci sme zo začiatku nemali ani my vlastné priestory, kde by sme mohli s deťmi tráviť ich voľný čas, držali sme sa nášho cieľa a to nám prinieslo svoje ovocie. Nikdy nezabudnem na to ako sme prvé minúty nášho tábora začínali na žinienkach pred vrátnicou ubytovne, ako aj na to ako si nás deti za ten týždeň obľúbili a čakali kedy zase za nimi prídeme. A aj sme prišli. Keď som v roku 2008 spolu s novými dobrovoľníkmi Ľubošom Fejéšom a Luckou Košovou a neskôr aj s Dankou Sýkorovou rozbiehal dobrovoľnícky program na Fortune, každý z nás mal v sebe určite malú dušičku čo bude ďalej, či sa nám niekedy podarí mať vlastné priestory, či nás bude viac a podobne. Vďaka zanietenosti KiKy Kočnárovej a Martiny Kravárovej a podpore zo strany magistrátu sa nám však podarilo rozbehnúť projekt, ktorý má určite svoj význam a dá sa stavať na jeho základoch.

Ak sa na históriu našej dobrovoľníckej práce pozrieme z pohľadu pravidelných klubových aktivít, tak našou prvou aktivitou bola výrobba šarkanov. A potom prišli ďalšie - októbrový karneval, Haloween, či výroba vianočných ozdôb a pohľadníc. Tento rok sme sa rozhodli, že sa po 2-ročnej prestávke s deťmi opätovne vrátime k niektorým aktivitám, ktoré včase rozbiehania našich aktivít zožali veľký úspech. Je v tom aká si symbolika. lebo tak ako vtedy aj teraz ich budeme robiť spoločne s novými dobrovoľníkmi.

Dobrovoľníkov v našom nízkoprahu nie je nikdy dosť. Mali sme obdobie kedy sme naše aktivity vykonávali iba ja s Dankou a Maťou. No od minulého roku sa nám postupne darí hľadať nových zanietených ľudí pre prácu s našimi deťmi. Pri tom však nezabúdame ani na tých, ktorí nám pri aktivitách s deťmi pomáhali a bez ktorých by sme to určite ďaleko nedotiahli. Ak sa teda pýtate či má váznam venovať sa týmto deťom, moja odpoveď znie má. Snažíme sa totiž rozvíjať u deti samoobslužné činnosti, ich tvorivosť a nadanie a robíme s nimi rôzne vzdelávacie aktivity, ktoré podporujú rozvoj ich myslenia a prehlbujú záujem o školu. Lebo väčšina z týchto detí by mohla kľudne chodiť na normálnu školu keby sa im niekto systematicky venoval. Veď ako mi na Voľnočasových aktivitách povedala pani Koscúrová - pracovať na Fortune je veľká výzva a my sme tí, ktorí môžu osudy naších detí zmeniť. Je to však o aktivitách, ktoré pre deti a mládež pripravujeme. Lenže aktivita by nebola aktivitou keby ju nemal kto zrealizovať. Potvrdilo sa nám to aj na Dňoch dobrovoľníctva kedy sme pre našu myšlienku zveladiť ubytrovňu a jek okolie strhli nie len deti, mládež a niektorých ddospelých obyvateľov, ale aj samotné vedenie ubytovne. A ak budeme fungovať ako jedn tím určite to ešte ďaleko dotiahneme.

Jaroslav Filo