Bilancujeme rok 2012

02.01.2013 16:36

Začína sa rok 2013 a to je čas na krátku rekapituláciu toho čo sa nám v uplynulom roku podarilo dosiahnuť. V nasledujúcom článku Vám ponúkame malé ohliadnutie za našimi klubovými i mimoklubovými aktivitami, úspešnými projektami i vzdelávacími aktivitami ktoré sa nám v roku 2012 aj v´daka našim partnerom podarilo zrealizovať.

Pravidelná klubová činnosť:

Aj v roku 2012 sme najväčší priestor venovali pravidelným klubovým aktivitám zameraným na rozvoj samoobslužných činností, tvorivosti a nadania detí na ktorých sa zúčastňuje viac ako 40 detí vo veku od 3. do 18. rokov. Klub voľnočasových aktivít sme realizovali 2x do týždňa a v rámci neho sme s deťmi robili viaceré zaujímavé výtvarné aktivity a hry zamerané na rozvoj jemnej motoriky a logického myslenia. Nechýbali však ani Klub vysvedčení, Valentínska party, Olympijsky klub, či tradičná šarkaniáda. Novembrové i decembrové aktivity sme orientovali na blížiace sa vianočne sviatky. S deťmi sme vyrábali rôzne ozdoby a zdobili sme naše klubové priestory. Vďaka Spoločnosti DELL Slovensko sme pre deti pripravili tradičný mikulášsky klub v rámci ktorého sme deti obdarovali aj zaujímavými mikulášskymi balíčkami. Prostredníctvom projektu Operácia vianočné dieťa organizovaného Kresťanskou Apoštolskou cirkvou sme mohli pre deti pripraviť vianočný klub a rozdať im zaujímavé vianočné darčeky. 

Klub domácich úloh:

Aj v minulom roku sme popri klasickom klube voľnočasových aktivít realizovali raz týždenne aj tzv. Klub domácich úloh určený všetkým záujemcom o doučovanie, pomoc s domácimi úlohami, precvičovanie matematiky, slovenčiny, vlastivedy, prírodovedy..., či zdokonaľovanie sa v čítaní, i angličtine.

Mimoklubové aktivity:

Okrem pravidelnej klubovej činnosti sme počas roka zorganizovali aj niekoľko zaujímavých mimoklubových akcii zameraných na šport, či zmysluplné trávenie voľného času.

■ 21. apríl – Bratislava pre všetkých 2012
Návšteva bratislavskej ZOO a jazda historickým autobusom Škoda 706 RTO v rámci dní samosprávy mesta Bratislava.
■ 26. apríl – Kalčetový turnaj s OZ Ichtys
Priateľský kalčetový turnaj medzi FC Fortuna a OZ Ichtys.
■ 6. máj - Bratislavský majáles:
Rôzne prvomájové podujatia pre malých i veľkých. Organizátormi akcie boli magistrát Bratislavy a spoločnosť Úsmev ako dar.
■ 1. jún – Babská jazda na Deň detí:
Tvorivé dielne, hudba a dobrá nálada v petržalskom centre Cik Cak.

■ 16. jún – Prvá letná olympiáda nízkoprahov
Pri príležitosti letných olympijských hier v Londýne sme sa v uplynulom roku rozhodli zorganizovať prvú letnú olympiádu nízkoprahov na ktorej sa zúčastnilo viac ako 70 detí z Devínskej Novej Vsi (Ichtys), Dúbravky (FC Fortuna) a Petržalky (Mládež ulice, Ulita). Počas celého dňa boli u Saleziánov na Mamateyovej ulici v Petržalke pripravené súťaže v kolektívnych i individuálnych športoch, sprievodné aktivity, i občerstvenie. Víťazným nízkoprahom pre rok 2012 sa stali Kopčany - OZ Ulita.
■ 26. jún – Opekačka na Železnej studničke:
Utorkové popoludnie plné špekáčikov a zaujímavých hier pre našich škôlkarov i školákov.
■ 25. október – Radšej zober loptu a nie drogu
Priateľský futbalový zápas medzi FC Fortuna a OZ Ichtys.
■ 13. december – 30. Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar:
Najstarší charitatívny koncert pre deti z detských domovov, náhradných rodín a rodín v kríze na ktorý sme opäť zobrali aj naše deti

Vďaka našim dobrovoľníkom sa nám v uplynulom roku podarilo zrealizovať 199 hodín klubových aktivít (klub voľnočasových aktivít, Klub domácich úloh) a cca 37 hodín mimoklubových aktivít pre deti a mládež začo patrí veľké poďakovanie všetkým našim dobrovoľníkom.

Víkendovky a tábory:

V rámci nášho anjelského programu pripravujeme pre deti aj zaujímavé tábory a víkendovky ktorých cieľom je zobrať deti mimo ich prirodzeného prostredia a formou zaujímavých aktivít posilňovať ich záujem o spoločenské a športové hry, rozvíjanie samoobslužných činností, podpora tvorivosti a nadania týchto detí.

V letnom období (28. júla – 4. augusta 2012) sme pre deti zorganizovali týždenný tábor v zariadení Hrabovka pri Bojniciach, ktorého sa zúčastnilo 18 detí a 7 nebojácnych dobrovoľníkov. Jeho cieľom bolo zmysluplné strávenie voľného času, prehlbovanie vzťahov medzi súrodencami a deťmi žijúcimi v komunite ubytovne. Zamerali sme sa aj na prehlbovanie rozvoja sociálnych zručností, spoločenských i hygienických návykov. V rámci tábora sme sa s deťmi okúpali na termálnom kúpalisku v Bojniciach, pozreli sme si mesto Bojnice a jeho ZOO a povozili sme sa na koníkoch. Nechýbali však ani hľadanie pokladu, skúška odvahy, či nočná hra.

Vďaka Katke Hlavandovej sme druhý novembrový víkend s 10. menšími deťmi trávili v rekreačnej oblasti Pezinok - Stupy. Počas troch dní sme sa s deťmi hrali rôzne spoločenské hry, rozvíjali ich športový a umelecký talent a zapájali ich do prípravy stravy. Nechýbali však ani súťaže v maskách a večerné kino plné rozprávok.

Dni dobrovoľníctva 2012 a iné projekty:

V uplynulom roku sme sa s našim nízkoprahom po druhý krát zapojili aj do projektu Dni dobrovoľníctva, ktoré už tradične organizuje občianske združenie C.A.R.D.O.. V rámci tohto projektu sme 21. a 22. septembra prispeli k zveľadeniu a skrášleniu ubytovne a jej okolia. Do týchto aktivít sa zapojilo 38 ľudí (naši dobrovoľníci, deti, mládež, dospelí obyvatelia a vedenie ubytovne), ktorí spolu odpracovali 323 dobrovoľníckych hodín.

V júni uplynulého roka sme sa stali aktívnymi členmi Asociácie nízkoprahových programov pre deti a mládež a od októbra do decembra sme pre deti a mládež z nízkoprahových kluubov zorganizovali novinársku súťaž Mladý redaktor 2012.

Úsmevácke aktivity:

Naši dobrovoľníci sa v uplynulom roku zapojili do tradičnej zbierky Jeden deň úsmevu, pomohli pri prezentácii našej spoločnosti počas Bratislavského majálesu a vianočných trhov na Hlavnom a Františkánskom námestí a nechýbali ani na tradičnom úsmeváckom koncerte.

Dobrovoľníci a vzdelávanie:

V priebehu roka sa náš anjelsky tím pdoarilo rozšíriť o nových dobrovoľníkov Antóniu, Dianku, Janku, Lindu, Mirku, Paulu, Simonku a Viktora, ktorí nám veľmi pomohli pri našich aktivitách.

Uplynulý rok bol dôležitý aj v oblasti nášho vzdelávania. Okrem vzdelávacieho programu Anjelska akadémia sme absolvovali aj jedinečné nízkoprahové školenie pod vedením Peťa Kulifaja a nechýbala ani supervízia, ktorá je pre našu prácu veľmi potrebná.

Plány do roku 2013:

V roku 2013 budeme opäť pokračovať v skvalitňovaní nášho anjelského programu, čo chceme realizovať nie len rôznymi zaujímavými aktivitami, ale aj rozšírením počtu dobrovoľníkov vďaka ktorým budeme môcť lepšie zabezpečiť prevádzku nášho klubu, ako aj rozšíriť naše víkendové mimoklubové aktivity. V našom klube však radi uvítame aj praktikantov vysokých škôl, ktorí tak budú môcť získať cenné skúsenosti v oblasti nízkoprahových programov pre deti a mládež.

V tomto roku chceme pokračovať aj v úspešnom projekte letnej olympiády nízkoprahov, ktorá si rýchlo získala priazeň detí, pracovníkov nízkoprahov i našich partnerov. Popri tom však nezabudneme ani na vzdelávacie aktivity pre našich dobrovoľníkov a zaujímavé vylepšenia nášho webu.

Poďakovanie:

Za podporu nášho nízkoprahu a pomoc pri realizácii našich aktivít pre deti a mládež v roku 2012 ĎAKUJEME:
- Správcovi autocampingu Bojnice Miroslavovi Šormanovi za možnosť za poskytnutie ubytovania v rekreačnej oblasti Hrabovka
- Pánu Hagarovi za bezplatný vstup na kúpalisko Čajka v Bojniciach
- Vlaste Hopkovej za bezplatný vstup do bojnickej ZOO
- Andrejovi Boháčovi za zabezpečenie a sponzorovanie dopravy do tábora
- Spoločnosti DELL Slovensko, a.s. za mikulášske aktivity a balíčky pre naše deti
- Kresťanskej Apoštolskej cirkvi za možnosť zapojenia sa do projektu Operácia vianočné dieťa 2012
- Rade Mládeže Slovensko za vybavenie klubových priestorov
- Študentskému spravodajskému portálu Student24 za partnerstvo v súťaži Mladý redaktor 2012
- Serveru Webnode.sk za poskytnutie prémiového balíčka vďaka ktorému máme na našej stránke viac priestoru
- Mirke Majerovej za výrobu loga i plagátov k akcií
- Maťovi za výrobu plagátov, diplomov, odvoz vecí...
- Všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili Úsmev ako dar (2% z daní, zasielanie DMS správy, materiálna pomoc...)

Za realizáciu I. letnej olympiády nízkoprahov ĎAKUJEME partnerom:
- Spoločnosť DELL Slovensko
- Madness advertising company
- ENGE, enviromentálna geológia
- Saleziáni Don Bosco Petržalka
- Spoločnosť Rhea, s.r.o.
- Spoločnosti Wimex, s.r.o.

Za neoceniteľnú pomoc pri celoročných aktivitách pre deti a ich rodiny ďakujem všetkým dobrovoľníkom a spolupracovníkom Úsmevu ako dar

V mene spoločnosti Úsmev ako dar a nízkoprahového klubu Fun Club Fortuna Vám všetkým prajem šťastný nový rok 2013.
Jaroslav Filo

Diskusia

Neboli nájdené žiadne príspevky.