30. výročie Vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar

07.12.2012 01:22

Už po 30. krát sa deti z detských domovov z celého Slovenska stretnú na Vianočnom benefičnom koncerte Úsmev ako dar. Vo štvrtok 13.12.2012 sa Incheba Expo Aréna v Bratislave zaplní vianočnými túžbami detí, ktorým chýba to najdôležitejšie – rodina. Nemôžeme im ju nahradiť, ale môžeme s nimi stráviť aspoň jeden večer plný sviatočnej nálady a porozumenia. Ako to celé dopadlo si môžete pozrieť na Štedrý deň (24. 12.) o 13:30 na STV 1.

 

Pohľad do histórie:

Všetko sa začalo pred rokom 1982, kedy sa skupinka šoférov zo Slovenskej televízie rozhodla pravidelne navštevovať deti v Detskom domove v Holíči, kde jeden z nich aj vyrastal. Počas roka pre deti pripravovali rôznorodý program, pri ktorom sa z nich stali kamaráti týchto detí v domove. A ako už býva zvykom, vždy na konci roka pre nich pripravili vianočnú besiedku.

Po pár rokoch sa rozhodli urobiť radosť deťom z viacerých detských domov. A tak sa v bratislavskom Istropolise stretli tí najlepší umelci vtedajšej doby, aby deťom z detských domovov zo Západoslovenského kraja a južnej Moravy predviedli svoj vianočný program. Sálou Istropolisu zaznela znelka večerníčka a skúsení moderátori, Michal Dočolomanský a Isabela Pažitková, mohli otvoriť prvý Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar. Začala sa tým tradícia benefičných koncertov na ktorých účinkovali umelci ako Meky Žbirka, Marika Gombitová, Darinka Rolinsová, Peter Nagy, Elán a mnohí ďalší.

Na koncerte sa kazdoročne zúčastňuje viac ako 900 detí, čo znamená že doteraz sa ho zúčastnilo už 27 000 detí z detských domovov  a náhradných rodín.

Jubilejný 30. benefičný koncert - na čo sa môžeme tešiť?

Tohtoročného koncertu sa zúčastní 1 000 detí z detských domovov, náhradných a sociálne znevýhodnených rodín pričom 24 z nich bude učinkovať spolu s umelcami.

Koncert budú moderovať skúsení moderátori Katka Brychtová, Andrej Bičan, Roman Pomajbo, Sajfa, Kristína Farkašová a Milan Zimnýkoval a svojim vystúpením k sviatočnej vianočnej atmosfére prispejú Dara Rolins, Fragile, Peter Nagy, Desmod, Zuzana Smatanová, Katka Knechtová, Laci Srike, AMO a ďalší.

Počas galavečera sa už po 13. krát bude udeľovať Cena Milana Rúfusa, ktorá je morálnym oceneniím a poďakovaním Spoločnosti Úsmev ako dar tým, ktorí sa významne pričinili o to, že opustené deti našli rodinu či prostredie, ktoré ju aspoň pripomína. Cenu budú odovzdávať Július Hron a Alexander Rozin.

Sledujte náš vianočný benefičný koncert a podporte naše aktivity zaslaním darcovskej SMS v tvare DMS USMEV na číslo 877 v hodnote 1,- Euro. ĎAKUJEME!

Autor: Jaroslav Filo a Úsmev ako dar